Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Napisałem posta w dziale CB ale tam ruch praktycznie nie istnieje więc mam nadzieję że nie dostanę po uszach od moderatorów za pisanie go tutaj ponownie :oops:

.........................................

Chciałbym zmienić moja antenę Sirio ML145 na coś krótszego bo często zapominam żeby ją ściągnąć przy wjeździe na parkingi czy do garażu :roll: O kolejnym powodzie napisze niżej :wink:

Z ML145 przez 6 lat byłem i nadal jestem bardzo zadowolony. Antena na wielkim magnesie umiejscowiona na klapie bagażnika nie spadywala nawet przy 250km/h. U brata na dachu kombi A6 C6 też przy 240km/h nie spadła :cool2: Zasięg super bo przy dobrych warunkach pogodowych oraz przy płaskim terenie uzyskaliśmy nawet 12 kilometrów bdb jakości rozmowy a do 14 można było się jeszcze zrozumieć.

Mimo to zauważyliśmy z bratem że ruch na pasmie powoli zamiera. Też to zauważacie? Doprosić się kogoś o info na drodze to jakaś porażka. Jak nie widzisz auta i nie wywołasz "po imieniu" np. " kolego z czarnego bmw jak droga na Kraków?" to nikt nie odpowie :|

Dlatego pytanie. Nie chciałbym targac całego kabla.... A tylko wymienić promiennik na inny. Czy zachowując dotychczasowy magnes mogę zakręcić na niego np:

1. Sirio AS 100 (102cm)

2. Sirio Silver 90 (88cm)

3. Jakis President? Cokolwiek na główkę z gwintem PL.

Radio jakie posiadam to President Harry III.

Ewentualnie doradźccie coś innego, jakie macie anteny? Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczny :cool2:

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano

Też mam ten setup i bardzo sobie chwalę. Kiedyś się zapomniakem i tak jak mówisz nie odkleiła się przy " próbie autostradowej". Od takiej pory jeżdżę z nią tak szybko jak chcę.

Odpowiedź 1: tak możesz wkręcić co ci się tylko podoba. Antenę trzeba na nowo dostroić (SWR)

Odpowiedź 2: też mam drugą krótką, President Virginia i działa bardzo dobrze jak na ten rozmiar. Rewelacyjny wygląd.

Co do ilości mobilków to moim zdaniem będzie ich coraz mniej. Delikatnie mówiąc " brak kultury rozmówców" skłania mnie często do wyłączenia tego urządzenia.