Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Będę wymieniał uszczelkę pod głowicą . Zastanawiam się czy konieczne jest zdejmowanie wałków rozrządu , jeżeli nie będę planował głowicy.

Pytam ponieważ nie mogę nigdzie znaleźć narzędzia do przytrzymywania walka rozrządu podczas odkręcania mocowań .

Opublikowano
Kurcze, nie wiem ile takich silników zrobiłeś ale pomierzyłeś blok i głowicę i są tak proste że wystarczy uszczelka bez robienia powierzchni ? :roll:
Opublikowano

Jeszcze się za to nie zabrałem .

Liczę na to że będę miał duuuuużo szczęścia :) i wystarczy sama uszczelka .

Będę wiedział dokładnie jak zdejmę głowicę . A to być może już za tydzień .

Opublikowano

Kurcze .. bo wiesz ... jeśli to ma być zrobione "na sztukę" czego oczywiście nie pochwalamy ale cóż - zdarza się - to można zrobić tak że zdejmiesz, poczyścisz, złożysz i jakiś czas wytrzyma .. ale jeśli robisz dla siebie, czy ma to być zrobione dobrze to ciężko to tak zostawić .. dlatego pytam ;)

Wiele razy nie tylko głowice idą do planowania ale i cylindry - jeśli gość na maszynie zobaczy że głowica jest jak parabola to od razu do nas dzwoni i krótka piłka >> albo przywozicie cylindry albo ja to zdejmuje z maszyny i cześć ... :/ bo potem są różnego rodzaju pretensje do każdego po kolei a już człowiek ma na tyle problemów z prowadzeniem firmy w PL że branie sobie kolejnych ze źle wykonaną robotą to już lepszy stryczek ... :roll:

Ja wiem że różne są przypadki i różne głowice ale podczas samego odkręcania ( nawet idealnie zgodnego z dokumentacją ) potrafią się sporo odkształcić :/ tak że ....

Opublikowano

Zgadzam się z tobą w 100%

Auto robię dla siebie z tym że nie jest to moje auto do jazdy na co dzień .

Pomału zaczynam rozbierać może już na przyszły tydzień będzie rozebrane