Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam . Mam problem ze swoim autkiem . Jeżdżę nim już 3 lata i od zawsze brał olej - na początku litr na 2000 km teraz na 1000 km . Jak je kupowałem to okazało się że olej ma konsystencję smoły . Autko nigdy nie miało problemów z temperaturą , mocą , itp . Doradżcie mi co zrobić . Tylko wymienić uszczelniacze ? Robić remont ( trochę drogo a poza tym nie mam zaufania do mechaników w Wlkp. ) ?Czy kupić silnik ?
Opublikowano
Witam jak piszesz że miałeś smolisty olej to może autko nie miało długo zmienianego oleju i zrobił się bałagan w motorze ,ale ja spróbował bym wymienić uszczelniacze na zaworach i przy okazji pierścienie .
Opublikowano
ja bym zaczoł od membramy w kolektorze ona może byc padnięta ściąg w dole bagnetu wąż gumowy do membramy zobacz co sie dzieje czy olej z niego poleci i czy kopcenie ustąpi
BMW sie nie psuje
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam ponownie . Nie zdążyłem się zabrać za tą membranę bo musiałem wyjechać na tydzień . Zrobiłem 1000 km i furka zżarła 3l słownie trzy litry oleju przez trasę. Pytanko:czy to możliwe że przez membranę tyle może wziąść ? Z tego co widzę żeby się do niej dostać trzeba odkręcić kolektor .Tam pewnie jest uszczelka .Czy muszę ją też kupić? Dodam a pewnie już to widać że nie mam o samochodach pojęcia ale uparłem się że zrobię to sam bo w Poznaniu mechanicy mnie osłabiają .
Opublikowano
Witam ponownie . Nie zdążyłem się zabrać za tą membranę bo musiałem wyjechać na tydzień . Zrobiłem 1000 km i furka zżarła 3l słownie trzy litry oleju przez trasę. Pytanko:czy to możliwe że przez membranę tyle może wziąść ? Z tego co widzę żeby się do niej dostać trzeba odkręcić kolektor .Tam pewnie jest uszczelka .Czy muszę ją też kupić? Dodam a pewnie już to widać że nie mam o samochodach pojęcia ale uparłem się że zrobię to sam bo w Poznaniu mechanicy mnie osłabiają .

Wymieniłem tą membrankę(była walnięta)i autko całkiem inne ma spaliny nie niebieskie a szare i nie daje takiej chmury . Jadę zmienić olej na syntetyk i zobaczymy po 1000 km . Dzięki za pomoc MAREK760i . Pozdro dla wszystkich