Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy asystent świateł drogowych to jest osobna rzecz, która powinna się znajdować w rozkodowanym vinie czy może jest to automatyczna opcja z jakimiś innym elementem, w który wyposażony jest samochód. Mam ksenony, wczoraj w instrukcji przeczytałem o tym konkretnym udogodnieniu ale chyba nie mam go na wyposażeniu (po włączeniu na desce ma się świecić niebieska ikona świateł drogowych z literką A ale niestety tej literki w moim przypadku nie ma). Na lusterku mam jakiś czujnik od zewnętrznej strony. BTW. Czy jeździcie z tym bajerem i czy Waszym zdaniem jest to opcja warta doposażenia. Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Doposażyłem moje autko w to udogodnienie hakieś dwa miechy temu. Trzy razy korzystalem:) całkowity koszt koło 230zl. Robiłem wszystko sam. Co do działania, to na pewno wkurza, że wyłaczaja się długie od znaków drogowych. Piza tym spoko bajer. Po vinie rozpoznasz. Powinna być opcja 5AC. Lusterko poznasz, bo ma kamerę wbudowaną.

Korzystałem z tej instrukcji.

https://babybmw.net/forum/viewtopic.php?f=11&t=104811

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dedykowanego do E8x chyba nie ma. Trzeba by sobie poskładać z

dwóch, ale mogę się mylić.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dedykowanego do E8x chyba nie ma. Trzeba by sobie poskładać z

dwóch, ale mogę się mylić.

Znalazłem wersję 120d Pre LCI z takim lusterkiem i rzeczywiście była to opcja fabryczna o kodzie: 319 Integrated Universal Remote Control. W LCI nie widziałem, żeby była dostępna.

Ale wracając do tematu tego asystenta, w katalogu znalazłem informację [5AC] asystent świateł drogowych; dostępny tylko z [430]/[431], [521] [522] - czyli mam rozumieć, że mając na pokładzie opcję 521 i 522, potrzebuję tylko 431 - czyli odpowiednie lusterko? To jest to z czerwonym przełącznikiem na dole? Znasz może numer części?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Fabrycznie rzeczywiście opcja lusterka z kamerą była dostępna tylko do ksenonów, ale z halogenami po odpowiednim zakodowaniu też działa. Ty masz Xenon wiec nie ma problemu.

Opcja 430 mowi o tym ze masz fotochrom wewnętrzny, czyli lusterko w środku sciemna sie samo a nie musisz go przełacząć nisem klauna

Opcja 431 to wewnętrzne i zewnętrzne lusterka automatycznie ściemniane.

Potrzebujesz 51169225981 Rearview mirror EC / LED / FLA / RADIO

Robisz tak jak jest to opisane w linku który dałem wyżej.