Skocz do zawartości

Webasto e90 330xd lci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie, ponieważ od ostatnich 2 miesiecy nie moge odpalić webasta z idrive ani z pilota, nawet przy temperaturze zewnetrznej ponizej 3 stopni powinno sie załaczac w celu dogrzewania silnika, czy moze byc to spowodowane przez słaby akumulator? Dodam ze jest on od nowosci i niekiedy wyskoczy mi komunikat o niskim poziomie baterii.
Opublikowano

Jak się pojawi ostrzeżenie o niskim stanie baterii lub rezerwie paliwa to samochód nie odpali webasta i taka informacja była wyświetlana na idrive - przynajmniej w X3 F25.

Trzeba podłączyć się kompem i spisać błędy - może piecyk wymaga serwisu.

to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
Opublikowano
  • Autor
Podpiałem dzis kompa i wsykoczyl błąd 9CA9, lecz nie mozna go skasowac.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
9CA9 IHKA: Independent heating, communication error

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Opublikowano
  • Autor

Dodam, ze probowalem kilku sposobow opisanych na forum:

- wyciagniecie bezpiecznika nr 60 i wlozenie spowrotem (bylo tez napisane ze bezpiecznik nr 7 jest od webasta ale takiegoz nie ma wogole w skrzynce)

- odlaczenie akumulatora

Dodam, ze dzisiaj wymienilem szczotki w alternatorze, czy moze byc to spowodowane słabą baterią?

W iDrive w pozycji "Activate indepedent heating" nic sie nie dzieje.

Opublikowano

Generalnie z 1 rzecza trzeba uwazac w webasto - jezeli piecyk nie moze wystartowac, to nie nalezy wielokrotnie go starac sie uruchomic - bo moze sie zablokowac i wtedy trzeba go odblokowac programem diagnostycznym Webasto. Tak mi powiedzial spec przed moim montazem. Przyczyny braku mozliwosci startu pieca moga byc rozne, np zapowietrzona rurka doprowadzajaca paliwo albo, jak w instalacjach fabrycznych zuzyte szczotki pompki dodatkowej wody.

Wg mnie najlepiej bedzie jak podjedziesz do serwisu webasto, albo kogos kto ma program diagnostyczny i interfejs. Generalnie koszt kabla diagnostycznego to ok 120zl wiec nie jakas ogromna kwota.

to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
Opublikowano
  • Autor

W koncu problem rozwiązany. Okazal sie przerwany kabel we wiązce do wtyczki przy webasto.

Błąd skasowany i webasto pracuje jak nalezy.