Skocz do zawartości

Co to może być za objaw? Skrzynia? Docisk? Łozysko jakieś?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema.,

Mam taki problemik w M10.

Jak jadę na dwójce bez gazu to słychac stukanie tak jakby na łączeniu silnik-skrzynia. Jakby luzy były... Samochód nie toczy sie równo tylko, nie tyle że szarpie (jak od regulacji zapłonu) tylko jakby luzy były.

Paweł e30, kiedyś mi mówił że to ne samo sprzęgło a coś przy nim.

Zauważyłem również delikatne szumienie łozysko oporowego na sprzęgle.

Czy poradzę sobie ze zdjęciem skrzyni?

Czy jest jakaś komplikacja przy montażu?

Narzędzia jakieś tam mam, wiedzy kapkę też....

Opublikowano
Trudno to korespondencyjnie ocenic Kocie. Najpierw wejdz pod wóz i poruszaj wałem i zobacz luzy na krzyzakach, sprzegle kardana (potoczna guma na wale), łozysku podporowym i tylnim dyfrze. Sprzegło bedzie na ostatnim miejscu luzu w układzie napedowym. Sprawdz też półosie.
Opublikowano

Popróbuj pojeździć testowo -> nie pałować, tylko delikatnie na każdym biegu, lekko przyspieszając - ze stałą prędkością - lekko zwalniając. I nasłuch.uj czy innych sygnałów dźwiękowych nie ma. Weź na tę próbę pasażera z dobrym słuchem, niech się przejedzie na tylnej kanapie.

To hałasuje tylko na dwójce :?:

Czy ten dźwięk-szarpanie ma jakąś narastającą częstotliwość.

To stukanie, terkot, brzęczenie :?: Regularne, nieregularne :?:

:think: :think: Oby się jakieś łożysko w skrzyni nie wysypało. :duh:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Jak samochód jedzie powoli na dwójce lub jedynce bez gazu... jak juz jest tak malo gazu ze ledwo sie toczy to najlepiej slychać, na kazdym biegu slychac przy szarpnięciu.

acha dodam że jak chce "normalnie" wrzucić wsteczny to jest zgrzyt jak w ciężarówce.

to jest stukanie. nie terkot, nie gwizd, nie szum.

Jak już się "jedzie" to nie slychac. jak sie wrzuca biegi to slychac to szczęknięcie, ale nauczyłem się lekko zmieniać;)