Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z zamkiem w lewych drzwiach w coupe e46 99r. Z pilota zamyka mi wszystkie drzwi ale już nie otworzy ani pilotem ani przyciskiem w środku, kluczykiem tylko otworzy lewe drzwi. Jak chcę otworzyć z pilota to nic nie słychać. Muszę parę razy nacisnąć zamknięcie i za którymś razem zaskoczy i otworzy. Czy to uszkodzony zamek od kierowcy czy coś innego. I czy ten zamek można jakoś rozebrać i naprawić czy tylko wymiana.

Poczytałem przez parę dni na różnych forach tematy o tych problemach ale dalej nie wiem czy to moduł komfortu czy zamek. U mnie przy otwieraniu z pilota czy z przycisku nic kompletnie nie słychać. Brak jakiejkolwiek reakcji. Jak zaskoczy to otworzy wszystkie zamki czy to z pilota czy z przycisku. Szyby pilot opuszcza i podnosi. Sam bagażnik otwieram z pilota tym przyciskiem co jest tylko do bagażnika. Może ktoś coś poradzić bo takich objawów jak u mnie to nie znalazłem na forach.

Opublikowano

Tak bym się nie cieszył, chyba że jesteś złota rączka od lutowania :-)

Ten moduł komfortu nie jest zaprojektowany do wymiany tych przekaźników, a są one małych rozmiarów.

Najczęściej dochodzi do przerwania ścieżek na płytce, więc radzę kogoś kto ogarnia te tematy. :mrgreen:

Opublikowano
Dziś rozebrałem moduł komfortu. Wygląda jak nowy. Przy zdjętym schowku podczas włączania pilotem słychać jak przekaźniki pykają, tak że moduł ok. Wyjąłem zamek z drzwi i obstawiam , że to jego wina. Jak ktoś ma do sprzedania to proszę dać znać bo szukam po internecie i ciężko. Zamek od kierowcy z klamką otwieraną normalnie nie do góry.
Opublikowano

Pykające przekaźniki to żaden dowód na ich sprawność.

Sprawdź czy przekaźnik zamyka obwód, to będziesz wiedział.

Problem tylko z otwieraniem to na bank przekaźniki w module. Ale rób jak chcesz i wymieniaj sprawny zamek...

Opublikowano
No tak. Może masz rację z tym modułem ale trudno- zamek już wyjąłem i jest nie do naprawy bo go rozebrałem. :duh: Jak kupie drugi i założe to napisze czy pomogło a jak nie to niestety tak jak piszesz to będzie moduł.
Opublikowano
No i nie zamek. Kupiłem zamek ( w dodatku polift mi gość wysłał zamiast przed liftowy ) ale podłączyłem do kostki i reakcji brak. Jak nie otwierał tak nie otwiera. To pewnie ten moduł.
Opublikowano
Włożyłem dobry zamek przedlift i drugi moduł. Dalej nie otwiera ani nie zamyka z kluczyka i z pilota. Czy ten moduł trzeba adaptować czy powinien od razu działać. Dodam, że szyby mi otwiera i zamyka z przycisków i z kluczyka. Jedynie co cały czas otwiera na starym i nowym module to klapa bagażnika.
Opublikowano
No i dalej nic z otwieraniem centralnego. Zamek nowy, moduł nowy zaadaptowany , bezpieczniki ok. Prawdopodobnie brak sygnału otwarcia centralnego poprzez minusowy przewód w wiązce. Chyba, że ktoś miał już taki problem to napiszcie bo już mnie krew zalewa z tym centralnym zamkiem. I jeszcze Niemiec tak wymyślił, że od środka drzwi pasażera nie otworzysz - no masakra.
Opublikowano

Ten kolejny moduł to też używka?

Sprawdzałeś błędy w INPA? Tylko nie szukaj błędów w module silnika przypadkiem :mrgreen:

Ja obstawiam nadal problem z przekaźnikami. Prędzej czy później każde E46 dopadnie problem z przekaźnikami, bo to są już stare truchła.

Nawet jeśli masz moduł komfortu z nowszego auta rocznikiem, to moduł może być w gorszym stanie niż twój. Kwestia ile razy ktoś otwierał drzwi. Im więcej razy przekaźnik musiał pracować tym bardziej zużyty.

Czy zdarzało się czasami, że jednak otworzy? - to bardzo ważne pytanie

Mnie ostatnio dopadła awaria wycieraczek w E46, myślałem że wina mechanizmu bądź silniczka. Okazało się, że wypalił się już przekaźnik. Na szczęście ten od wycieraczek jest rozbieralny i można go reanimować.

Opublikowano
Tak . Wcześniej zdarzało się że za którymś razem otworzył. Ale jak ostatnio zamknął tak już nie otworzył. W piątek po południu zostawiam samochód u mechanika i ma robić aż zrobi.
Opublikowano

No to na bank przekaźniki.

Raz zaskoczy a raz nie, i to jest jeszcze skorelowane z temperaturą, nie zauważyłeś?

Ja miałem to samo, na początku czasami nie otwierał, potem coraz gorzej było. Raz miałem taką sytuację że czekałem z 30 min aż otworzy żeby mogła rodzina wejść do auta :mrgreen: Niestety nie idzie reszty drzwi otworzyć od środka.

Opublikowano
No właśnie. Z otwarciem tych drzwi od środka to masakra, że nie można. Tak jak napisałem - teraz to już koleżka będzie się bawił z tym centralnym aż zrobi bo mu samochód zostawiam na dwa dni. Może się wyrobi. Napisze co było - może i ten moduł co kupiłem to też padnięty.
Opublikowano
No i poszedł moduł komfortu. Kupiłem drugi miał być sprawny ale okazał się też uszkodzony. Słychać było styczniki jak pykają ale nie zamykały obwodu. Kolega włożył swój sprawny i działa wszystko. Czyli sprawdziło się to co kolega Chris pisał mi wcześniej, że padł moduł komfortu.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Żadne moduły komfortu do przeczyszczenia sam pilot w środku zerknij czy nie masz białego naoltu.
"Redukuje bieg i za zakrętem znikam"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przecież kolega napisał, że pomogła mu wymiana modułu. Mógł też naprawić swój, wymieniając przekaźniki, bo większość używek ma ye samą usterkę, albo rozciąć swoje i poczyścić.