Skocz do zawartości

Ciezki rozruch na zimno. Brzeczenie z listwy wtryskow.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Prosze o rade. Od okolo 3tyg. pojawil mi sie problem z rozruchem zimnego auta. Pali za 2-4 razem (czasami za 1 jak dlugo przytrzymam). Problem jest wylacznie na zimnym silniku (postoj minimum 8h) - zawsze palila od cykniecia. W ciagu dnia moge ja gasic i palic do woli - no problem. Mam instalacje gazowa starszej generacji (nie sekwencja). Sprawdzalem wydajnosc pompy i wszystko wydaje sie byc OK- z malym wyjatkiem. Rano przekrecam kluczyk i przed rozrusznikiem slychac jakby zabrzeczalo cos pod maska .... efekt mozna namierzyc gdy rozbierze sie przekaznik od pompy paliwowej (ten w skrzynce z bezpiecznikami pod maska) i paluchem go zewrze na chwile - wtedy z listwy wtryskiwaczy slychac lekkie buczenie. Nie mam doswiadczenia ale moze ktos mi podpowie czy spotkal sie z takim problemem. Jak juz raz odpali to spoko, pozniej smiga bez najmniejszych problemow bez wzgledu czy benzyna czy gaz. Niebawem zima a parkuje pod chmurka wiec nie moge sobie pozwolic na odpalanie za 4 razem bo nie wystartuje do pracy :)) Moje auto jest z konca 92r. bez Vanos

Opublikowano

wracajac do tematu z tym ciezkim rozruchem na zimnym silniku to zamierzam jutro:

- wyczyscic silnik krokowy

(niedawno zauwazylem ze mam pekniety wezyk odmy do silniczka krokowego od pokrywy zaworow - wymienilem ale silniczek mogl sie zasyfic bo na jalowym dosc wolno wraca na swoje 750obr. ... no chyba ze jest bardzo rozbgrzany silnik to szybciej)

- wymienic swiece (a przynajmniej sprawdzic bo jak na NGK to 10tys. nie powinno byc za duzo)

-sprawdzic czujnik temperatury powietrza... i tutaj moje pytanie. Ponizej pokazany jest owy czujnik temp. pow. w kolektorze jako pozycja 13:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CB11&mospid=47441&btnr=11_1124&hg=11&fg=40

a dzisiaj po pracy jak looknalem pod maske tak na szybko to nie widze nic obok przepustnicy takiego... ma ktos pomysl gdzie on jest? Chcialem zmierzyc jego rezystancje na zimno... :)