Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolega sie zapytał co sądzimy o aucie z ogłoszenia, napisałem swoją opinie i nie wiem po co ta dyskusja. Chcesz kup sobie suva z najsłabszym silnikiem w tym modelu, nie widzę problemu, ja odradzam, Ty polecasz. Spoko ile ludzi tyle opinii :cool2:
był jeszcze 16d i 18d.

Tylko że 2.0d (nawet 16d) ma z półtora razy więcej momentu przy o wiele niższych obrotach - a którymi jeździmy w mieście najczęściej ...

Pomimo podatkowo - korporacyjnego przeznaczenia 16d to niemal użytkowa armata przy X1 N46 150KM.

O chipie nawet nie będę wspominał - za opłatą +/- 800 - 1000zł na porządnej hamowni zrobisz z tego bezpieczne 180KM i 400Nm i będzie objeżdżał X1 N46 150KM w kółko...

Powtórzę - rzeczywiste osiągi X1 N46 nie przystają do marki BMW.

I nie mówię o tabelkach z katalogów, tylko o wartościach rzeczywistych występujących w używanych sztukach na ten czas...

Pisałeś też o "problemach technicznych w eksploatacji miejskiej", "grubych wadach tego silnika" może przybliżysz?

Problemy są znane, denerwujące, pewne i drogie w naprawie.

Zresztą pomimo, że ta sztuka serwisowana była TYLKO przez pierwsze TRZY lata, a następne SIEDEM jest niewiadomą to wady już był widoczne.

A wraz z czasem jest tylko gorzej. Na 100%.

Chyba, że dla Ciebie problemy typu branie oleju, związane z tym wieczne dolewki, potem atrakcje pod tytułem "wypadanie zapłonu", itd., itp...

W razie czego zaznaczę na czerwono - to co już wtedy dolegało temu egzemplarzowi.

Resztę pominę...

przy okazji historia omawianego egzemplarza:

18.06.10 - 1 km - przegląd przedsprzedażowy, koła zimowe kpl, kołpaki do felg stalowych kpl, zmiana kół, wyważenie kół

19.12.11 - 34 142 km - serwis olejowy, olej, mikrofiltr, kontrola pojazdu

13.06.12 - 46 896 km - zmiana kół, wyważenie kół, płyn hamulcowy

12.03.13 - 61 500 km - uzupełnienie oleju

19.03.13 - 61 742 km - pompa vacum, uszczelka pokrywy głowicy, oring napinacza rozrządu, diagnostyka komputerowa pojazdu

21.03.13 - 61 807 km - wizyta serwisowa bez opisu

18.07.13 - 69 500 km - badanie techniczne, kontrola pojazdu, serwis olejowy, olej

24.01.17 - 121 873 km - wizyta serwisowa bez opisu

08.01.19 - wizyta serwisowa bez opisu

08.01.19 - 154 053 km - zestaw naprawczy klemy plus akumulatora

30.01.19 - 154 531 km - wizyta serwisowa bez opisu

Ostatni odczyt z kluczyka - 154 531 km

Brak akcji serwisowych aktywnych dla danego pojazdu.

SAAB ready for take off.

codzienność:
- fajna Octavia Elegance Combi 2.0 TDI+ Sportline (DE)
- dobry Touran 2.0 TDI+ CUP (F)
- praktyczne Caddy 2.0 TDI+ Edition35 (F)
czas wolny:
- nerwowe  BMW M140i 340KM RWD shadow finale edition (PL)
weekendy:
- przyjazny Lexus GS-F Sport 477KM (PL)
zabawki:
- zaskakujący SAAB 9-5 Aero 2.3T manual MY2001 MapTun Stage3 (L)

plany:
- ostre BMW M8 Competition Coupé (PL)

Opublikowano

był jeszcze 16d i 18d.

z tego co sie orientuje to te same jednostki, oba chipujesz tak jak kolega napisał na 180KM, w tych jednostkach standardowo rozrząd i z większych problemów to chyba tyle

gm7CfMp.jpg?1
Opublikowano

Zresztą pomimo, że ta sztuka serwisowana była TYLKO przez pierwsze TRZY lata, a następne SIEDEM jest niewiadomą to wady już był widoczne.

A wraz z czasem jest tylko gorzej. Na 100%.

Chyba, że dla Ciebie problemy typu branie oleju, związane z tym wieczne dolewki, potem atrakcje pod tytułem "wypadanie zapłonu", itd., itp...

Mam przed sobą zdjęcia książki serwisowej, wpisy zaczynają się w 2010 r. poprzez rok 11, w 12 akurat wymiany oleju nie ma, 13, 14,15,16,17,18 i kończą stanem 154 tyś km w roku 2019r. gdzie zaznaczona jest między innymi wymiana oleju.

ok myślę, że dalsza dyskusja to trochę wróżenie z fusów, ale ufam, że działasz w dobrej wierze i szczerze chciałeś mnie ostrzec przed tym silnikiem, dziękuję.