Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej wszystkim ! Pomóżcie :cry:

Moja pacjentka BMWW E46 330ci m54b30 2000r. Od kilku dni nie włącza się progowa pompa paliwa.. Wcześniej jak i podczas problemów z pompą progową nie było żadnych problemów z mocą. Nigdy. Pompa progowa żadnych niepokających dźwięków sygnalizujących zużycie nie wydawała.. po włączeniu zapłonu cichutko bzyczała przez 3/4 sekundy. Akumulator nowy. Jakiś czas temu (3/4 miesiące) po deszczowej nocy auto rano jak nigdy odpaliło dopiero za drugim razem. Miesiąc później (znowu w deszczowe dni) rozrusznik kręcił auto nie odpalało (pompa progowa nie włączała się) ale na drugi dzień auto bez problemu odpaliło za pierwszym razem i przejeździłam potem bez problemowo kolejny miesiąc. Kilka dni temu (także deszczowe dni) auto odmówiło posłuszeństwa i pompa paliwa pod progiem nie włącza się od kilku dni.. po przekręceniu stacyjki słychać z niej tylko jedno cyknięcie "cyk", nie ma charakterystycznego bzyczenia oznajmiającego włączenie się pompy. Sprawdziłam już przekaźnik pompy za schowkiem.. zamieniłam pierwszy z lewej(pompa) z pierwszym z prawej (klakson) i bez zmian.. ratujcie :(

Opublikowano

sprawdz napięcie na wtyczce pompy + popsikać tam możesz kontakt sprayem.Może nie łączy styk zaśniedziały/kabelek naderwany.

Ale bardziej prawdopodobne,że pompa już się zacina.Mi jak tak się działo tzn auto kręciło,ale pompy nie słychać było puknąłem w przekaznik w schowku i pompa zaskoczyła więc wymieniłem przekaźnik.Jak nie pracuje pompa wez kija jakiegoś i postukaj w tą blaszkę co zasłania pompę i zobacz czy wystartuje.

Opublikowano
Właśnie odpisano mi na jednej z grup, że benzyny nie posiadają pomp progowych.. w takim razie co było słychać "bzyczące" po włączeniu zapłonu w okolicach przedniego lewego koła kiedy auto było sprawne ? I co to takiego co przestało działać teraz kiedy auto jest nie sprawne i nie włącza się "bzycząc". ?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Zdejmij siedzisko z tyłu. Będzie lepiej słychać pompę. Włącz zapłon. Jeśli pompy nie słyszysz to zdejmij wtyczkę. Miernik w rękę. Na wtyczce po przekręceniu zapłonu powinno wyskoczyć napięcie na kilka sekund. Masz napięcie, to pompa. Nie masz napięcia najczęściej przekaźnik. U mnie pompa zdechła. Była jeszcze oryginalna. A zdechła pewnie przez filtr ( mniej więcej pod kierowcą w progu ). Po wymianie podstawowych rzeczy po zakupie auta rok temu okazało się, że filtr paliwa jest z 2001 :shock: .zapomniałem dodać. Raz na jakiś czas dłużej kręcił. Albo odpalił za którymś tam przekręceniem stacyjki. Aż któregoś dnia po prostu tylko kręci i nie odpala. Błędów nie było.