Skocz do zawartości

E91 330xd - 140 kmh, kickdown, strzal, pobocze, olej, laweta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczow w moim dziewiczym poscie i temacie zarazem.

Przypadkiem do dyskusji jest moje swiezo ( :) ) zakupione e91 z roku 2007 z 3.0d z xdrive'm.

255k "pewnego przebiegu" potwierdzonego "pewnymi raportami", wzglednie spokojny powrot z pracy A2, 140 km/h, kickdown i... sekundowy bum, trach, pach. Silnik gasnie, olej pod maska w wielu miejscach , laweta i podroz (20km) do domu w jej kabinie.

I tak sobie siedze teraz w domu i dywaguje sam ze soba czy to pancuch strzelil i bedzie wir w portfelu olbrzymi, czy tez moze to cos innego?

Ktos mnie naprowadzi? Moze jakies pytania od was pomagajace zdiagnozowac prawdopodobienstwo strzelena lancucha?

Jestem zielony w temacie mechaniki, ale szybko dojrzewam.

Dzieki!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam forumowiczow w moim dziewiczym poscie i temacie zarazem.

Przypadkiem do dyskusji jest moje swiezo ( :) ) zakupione e91 z roku 2007 z 3.0d z xdrive'm.

255k "pewnego przebiegu" potwierdzonego "pewnymi raportami", wzglednie spokojny powrot z pracy A2, 140 km/h, kickdown i... sekundowy bum, trach, pach. Silnik gasnie, olej pod maska w wielu miejscach , laweta i podroz (20km) do domu w jej kabinie.

I tak sobie siedze teraz w domu i dywaguje sam ze soba czy to pancuch strzelil i bedzie wir w portfelu olbrzymi, czy tez moze to cos innego?

Ktos mnie naprowadzi? Moze jakies pytania od was pomagajace zdiagnozowac prawdopodobienstwo strzelena lancucha?

Jestem zielony w temacie mechaniki, ale szybko dojrzewam.

Dzieki!

Prawdopodobieństwo jest, ale skad by olej wszędzie pod maska?

Zobacz, otworz maske skad olej.

Albo nie, poczekaj, zobaczę w szklanej kuli.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ok, to tak - lekki, prosty, szybki update.

Samochod odprowadzony 9 dni temu, diagnoza to strzal lancucha i wkrecenie sie go... gdzies tam. Olej w komorze pochodzil z zatkanej odmy. Jedyne czego zdazylem sie dowiedziec to koszty >5 i <10 tys pln. Czekam na rozwoj sytuacji, bo auta potrzebuje, gotowka jest, kwestia lekarza. Jutro powinienem byc na miejscu to zrobie jakiea fotki :)