Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pomocy moje v8 grzechodzę jak stary traktor po nocy.bmw x5 e53 4.4i m62b44tu 2001r grzechocze po dłuższym postoju po zdjęciu pokryw zauważyłem luźny łańcuch na szynie V.Wymieniłem napinacz łańcuch , napinacze krótkich łańcuchów , zawory zwrotne vanosów . Olej w obudowie filtra po nocy jest do połowy filtra czy tyle ma być
Opublikowano

Vanos klepie pewnie.

Na rozgrzanym też klepie? Taka,taka,taka?

U mnie też klepał, ale po wymianie rozrządu i regeneracji vanosa przestało.

Opublikowano

Podejrzewam że to przez vanosa na prawej głowicy (1-4 cyl)

Po odsłonięciu wałków jednym palcem kręce tym plastikowym elementem z trzema piniami i widać jak wypływa olej z pod tego elementu ,myślę że tam traci ciśnienie.Zastanawia mnie jedno ponieważ jestem pewien że grzechotka jest spowodowana luźnym łańcuchem rozrządu (tym długim) dlaczego napinacz się cofa czy nie ma przy nim żadnego zaworku zwrotnego który blokował by cofanie się oleju czy możliwe jest że vanos na elemencie z trzema piniami puszcza olej przez co ciśnienie oleju spada i napinacz się stopniowo cofa w czasie postoju