Skocz do zawartości

Otwarcie drzwi zaryglowanych na deadlock

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Miałem taki problem:

Drzwi przednie od strony pasażera przestała działać cała elektryka. Brak centalnego, szyba się nie steruje z miejsca kierowcy. Lusterko też nie chodzi. Co ciekawe szyba działała poprawnie gdy się nią sterowało przyciskiem w drzwiach. Sprawa byłaby prosta i nie warta opisywania tutaj gdyby nie fakt, że drzwi umarły zaryglowane i w żaden sposób nie dało ich się otworzyć. Każdy znany mi elektryk mówił że trzeba zniszczyć boczek na drzwiach żeby się dostać do środka i je otworzyć. A jak się otworzy to już banał. Niestety bez otwarcia ani rusz.

Ponieważ nie mogłem się zgodzić na niszczenie boczka (nowy w ASO 2100 zł :shock: ) więc zrobiłem to sam.

1. Najpierw elektryk sprawdził czy komputer podaje sygnały do otwarcia drzwi. Podawał tylko sygnał nie dochodził do rygla.

2. Kable do rygla idą w górnej części drzwi. Wystarczy więc odchylić górną część boczka. Nie będę opisywał jak to zrobić bo to chyba każdy jest w stanie wykombinować sam. Podpowiem, że trzeba otworzyć szybę i górę boczka lekko podważyć i odgiąć do środka. Bardzo pomocne przy tym jest zdjęcie listwy ozdobnej (tej "drewnianej", "aluminiowej" czy jaką kto ma). Wtedy boczek się ładnie wygina w miejscu gdzie jest listwa i nie zostają żadne ślady. Po odgięciu warto włożyć jakiś kawałek drewienka, wtedy sie lepiej pracuje.

3. Po odchyleniu widać 5 kabli. 2 niebieskie, brązowy, czarny i biały.

Jeden kabel niebieski jest spleciony z brązowym. TYCH NIE RUSZAJCIE! To idzie do poduszki w drzwiach. Jak to ruszycie i macie pecha to poducha odpalona. Tu taka uwaga na marginesie.We wszystkich samochodach jakie znam instalacja poduszek zawsze była prowadzona w żółtych koszulkach. Dlaczego nie w BMW tego nie wiem.

4. Interesują nas zatem kable biały, niebieski i czarny. Czarny stale jest masą. Sygnał idzie niebieskim i jak się później okazało białym. Wystarczy więc im trochę naciąć izolację lub wbić igłę i podpiąć do nich ok 1 metr kabla.

5. Teraz trzeba się dostać do komputera. Komputer jest za schowkiem w desce. Trzeba wyjąć schowek. Jak to zrobić też każdy może wykombinować sam.

6. Komputer ma trzy wtyki. Dwa małe: biały i czarny i jeden duży czarny. Interesuje nas ten ostatni.

Odszukujemy w tym wtyku kable niebieski i biały i tam podłączamy nasze kabelki. NIE ODŁĄCZAMY WTYCZKI OD KOMPUTERA.

7. Teraz można sobie zapalić papieroska i jak prawdziwy prezes otworzyć drzwi pilotem.

8. Po otwarciu drzwi sprawa jest jasna. Trzeba wyłowić uszkodzony kabel i po robocie. Żeby to zrobić trzeba odpiąć dużą czarną wtyczkę z komputera bo w stanie uśpionym wszystkie trzy kabelki są ze sobą zwarte wewnątrz kompa. Dalej już omomierz w rękę i gotowe.

W moim konkretnie przypadku zgniła wtyczka pomiędzy drzwiami a samochodem. Po oczyszczeniu i spryskaniu jakimś preparatem do konserwacji styków "gro i bucy".

Cała operacja zajeła mi ok 1,5 godziny a nie jestem zbyt wprawnym mechanikiem

Starałem się opisać wszystko najlepiej jak umiem ale jeśli ktoś ma pytania to jestem do dyspozycji.

Pozdrawiam

MCZ