Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem jakiś tydzień po zakupie BMW E87. Przyznam Się, że w momencie zakupu nie widziałem, że radio ma niesprawne podświetlanie przycisków. Wszystko inne jest podświetlone.

Pytanie do Was, czy ktoś spotkał się już z takim problemem? Z czego najprościej będzie wziąć podświetlenie? Climatronic?

Za podświetlenie przycisków radia odpowiada PIN13?

Opublikowano

Wyjąłem radio, sprawdziłem na kostce, a dokładnie na PIN 14 czy jest zasilanie. Okazuje się, że jest zasilanie na zapalonych lampach ( dla pewności sprawdziłem czy jest zasilanie na zgaszonych światłach, nie było. Czyli wychodzi ze to prawidłowy pin odpowiedzialny za podświetlanie przycisków. Dodatkowo okazało się, że radio jest z 2007 roku, nie tego co auto 2005.

Teraz tak... Czy to jest wina, braku kodowania radia ( nie wiem czy było kodowane, gra normalnie ) czy raczej nie działa podświetlanie bo cos jest skopane w samym radiu?

Jeżeli chciałbym zmienić radio, to na Professional to wal jest sens? (bieda edyszyn jeżeli chodzi o nagłośnienie ) czy kupić drugie radio Business?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja radio 2005 zamieniałem na 2009 chyba i podświetlanie było ok . Jeśli jest podstawowe nagłośnienie to zmieniasz radio i gra . Różnic prawie nie ma w brzmieniu . dopiero sens ma dodatkowy wzmacniacz TOP HIFI montowany w bagazniku plus głośniki . Czyli przeróbka całego okablowania , plus kodowanie .