Skocz do zawartości

Blad czujnika Wody a gasniecie silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pisalem wczesniej o skaczacych niskich obrotach i gasnieciu silnika.

Problem zaczal sie w momencie uszkodzenia pompy wodnej. Po jej wymianie nie ustąpił. Dodam ze silnik w czasie awarii nie przegrzal sie, poniewaz od razu go zgasilem, wystudzilem jak najszybciej i do warsztatu pojechal na holu.

Pojechalem podpiac sie pod kompa zeby sprawdzic czy nie ma jakiegos bledu z pmpy wtryskowej...

Jedyny blad jaki yl w pamieci to:

105 - Wskaznik poziomu wody Aktywny/Błędny.

Napiecie podane na ten czujnik powinno byc 8,5V a jest 4,5.

Okazuje sie ze czujnik jest umieszczony miedzy filtrem paliwa a wtryskiem (chyba jakies chlodzenie paliwa ) nr1 na rysunku -to plaskie urzadzenie ze strzalka ma wpiety kabelek i wg instrukcji do tegoz bledu nalezy sprawdzic napiecie wlasnie tu...

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/h/e/4.png

Czy to moze miec zwiazek? Czy blad/uszkodzenie tego czujnika moze powodowac nierowna (bardzo) pracę i gasniecie silnika ???

Niestety diagnosta nie potrafil odpowiedziec na to pytanie...

Dzieki z gory

pozdrawiam

Opublikowano

no wlasnie, kurde, nie wiem juz co jest. A nie chce naciagac sie na koszty. Zmienie pompe wtryskowa i sie okaze ze nic nie dalo, to sie wkurze....

dlatego pytam o ten nieszczesny czujnik bo akurat awaria pompy wodnej objawila mi sie tym ze silnik gasl przy skrzyzowaniach a za chwile spostrzeglem, ze temperatura skoczyla....

I nie jestem przekonany co do awarii pompy wtryskowej.Ale moze sie myle i to grubo... :mad2:

Opublikowano

nie to jest manual.

Ale moze ten czujnik wody to faktycznie zbieg okolicznosci.

Wlasnie dzwonil znajomy, ktorgo kumpel ma identyczna furke i mial takie same objawy...

Spece w warsztatach oczywiscie chcieli mu wymieniac pompe wtryskowa... A tu sie okazalo, ze to byl walniety czujnik polozenia walu albo jakos tak. Wlasnie ide sprawdzic czy to jest to.

Kurna chata!!! Najbardziej zalezy mi na zasadniczym stwierdzeniu czy uszkodzenie czujnika poziomu wody moze wplywac na prace silnika?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja mam e36 320i. W momencie kiedy silnik sie grzeje i uklad chlodzenia jest zapowietrzony (wiec wlasciwie nie ma chlodzenia) to mi rowniez silnik przygasal i pojawiala sie na chwile kontrolka oleju. Wygladalo to jakby chodzil na mniejszej ilosci cylindrow. W zasadzie nie jestm pewien ale jest tez taka mozliwosc ze komputer chroni silnik wylaczajac niekiedy zaplon. Tak jest np w Focusach. Jezeli silnik sie grzeje wylacza 2 cylindry i chodzi na 2 zamiennie.

Sprawdz czy uklad chlodzenia jest dobrze odpowietrzony. Kolejnym objawem jak zauwazylem podczas zapowietrzenia ukladu jest to, ze nie ma grzania wewnatrz kabiny.(moj ma klimatyzacje).

Ogolnie poczatkiem moich problemow z chlodzeniem byla wydmuchana uszczelka pod glowica:P

Opublikowano

Witoojcie

Wszystko jasne.

Padniecie pompy wody i problemy z silnikiem to najwyrazniej zbieg okolicznosci.

Padnieta byla pompa wtryskowa.

Juz wszystko naprawione i jest OK :clap: :dance:

Pozdrawiam

krychu