Skocz do zawartości

E36 320i M52 - tabliczka znamionowa a dowód rejestracyjny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Może Panowie i Panie będziecie wiedzieli, o co chodzi, bo mi ręce opadły :D Na przeglądzie diagnosta wykrył u mnie niezgodność parametru dopuszczalnej masy całkowitej zespołu pojazdów w dowodzie (pole F3) z tabliczką znamionową: w dowodzie jest 3360 kg, na tabliczce 3390. Zalecił udać się do wydziału komunikacji w celu korekty wpisu. Tylko jest pewien problem: dopuszczalna masa całkowita pojazdu bez przyczepy w dowodzie i na tabliczce to 1760kg (pole F1 i F2, taka sama wartość jest na tabliczce), a dopuszczalna maksymalna masa przyczepy w dowodzie (pole Q1) to 1600kg, na tabliczce masy przyczepy nie ma. Po zsumowaniu daje to właśnie 3360. Także masa całkowita podana na tabliczce (3390) jest większa o 30kg od sumy dopuszczalnej masy całkowitej pojazdu (1760) i dopuszczalnej masy całkowitej przyczepy (1600). Czy to w ogóle możliwe? Myślałem, że może błąd jest na tabliczce u mnie, ale prześwietliłem kilka zdjęć tabliczek z 320i i są dokładnie takie same dane mas jak u mnie. No to pomyślałem, że może masa przyczepy jest źle wpisana w dowód - też nie bardzo, bo w danych technicznych z wielu źródeł w necie i w oryginalnej instrukcji auta, którą posiadam też jest 1600 kg. Jeśli więc tabliczka jest ok (a wskazuje na to powtarzalność tych tabliczek w innych egzemplarzach) i całość bez przyczepy powinna mieć maksymalnie 1760, a z przyczepą 3390 kg oraz dane techniczne w tym z instrukcji wskazują co do przyczepy 1600 kg max, to skąd ta rozbieżność w masach? Prawdopodbnie któryś urzędnik wpisał tą masę 3360 sumując 1760 i 1600, no ale te parametry mimo, że wg BMW prawidłowe jednak nie podlegają takiemu zsumowaniu i dopusczalna masa calkowita zestawu jest większa i wynosi wg tabliczki 3390. Słyszałem o przypadkach, że DMC zestawu z przyczepą jest mniejsza niż suma DMC samego auta i samej przyczepy i jest to logiczne, ale w drugą stronę? Niby można poprawić ten wpis, ale wtedy DMC zestawu będzie większa niż suma DMC auta i MMC przyczepy, mimo że dane z tabliczki i z instrukcji właśnie na to wskazują. O co tu chodzi? Ktoś może sprawdzić jak ma u siebie?