Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Rozładował mi się akumulator, po naładowaniu zauważyłem że przestał działać mi centralny zamek z pilota, z konsoli środkowej poprawnie działa (z wyjątkiem drzwi pasażera przód). Dodatkowo nie działa też sterowanie z panelu kierowcy otwieranie szyby oraz sterowanie lusterkiem od strony pasażera (szybę można otwierać i zamykać z panelu pasażera w drzwiach), pozostałe szyby czy lusterko kierowcy jest OK, działa. Oprócz tego zauważyłem też że na zegarach zaświeciły mi się 3 ikony na żółto: ABS, DSC oraz hamulec. Wycieraczki, klima itp itd działa, auto też odpala i jeździ bez problemu.

Odłączyłem aku na godzinę z nadzieją że coś pomoże, ale nic. Czy ktoś może podpowiedzieć co może być nie tak?

Opublikowano
Znalazłem taki temat po głębszych, dłuższych poszukiwaniach internetu, forum : https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=35297 . Spróbuję dziś wtyczki przeczyścić w drzwiach pasażera, obejrzeć je. Ale co dalej z pilotem czy kontrolkami? Kontrolki gdzieś wyczytałem że po przejechaniu jakiegoś dystansu większego znikną, kluczyk próbowałem programować (zapłon na 1-3 sekundy, potem wyciągnąć kluczyk i trzymać otwieranie i w trakcie trzymania trzykrotnie zamknięcie klikać) ale nie udawało się to - zero reakcji. Czy mógł się rozładować akumulatorek? Dzień czy dwa dni przed rozładowaniem działał bez problemu, nie dawał znaku wyczerpania. Czy brak działania centralnego z pilota może być spowodowane tym że nie działa centralny na drzwiach pasażera z przodu ?
Opublikowano
Kontrolki ABS, DSC oraz hamulca zniknęły po przejechaniu krótkiego odcinka, natomiast problem z pilotem oraz prawymi drzwiami nadal jest. Spróbowałem sposobem z kablem z linku powyżej i centralny faktycznie zadziałał, ale sterowanie szyba czy lusterkiem dalej nie. Styki w kostce do drzwi przeczyściłem, ale to nic nie dało niestety. Czy panel sterowania szybą pasażera może być powodem braku działania ? Rozkręcilem go i zobaczyłem ze Większość lutów jest zaśniedziałych.. oraz czy przez te drzwi pilot centralnego mógł odmówić posłuszeństwa ? Akumulator w środku pilota ma napięcie ~3.6v
Opublikowano
Trochę taki monolog, ale może ktoś będzie miał kiedyś pożytek :) sprawa drzwi rozwiązana, przełącznik szyb pasażera musiał zostać uszkodzony, po wymianie na nowy-używany wszystko ładnie działa. Pozostał mi problem z pilotem, dalej nie działa...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Nie wiem co się stało, ale wystarczyło wgrać pusty plik .MAN do modułu GM poprzez NSC i wtedy można było już zakodować kluczyk na nowo i ladnie działa wszystko :)