Skocz do zawartości

Bmw e46 316i - grzeje się z niewiadomej przyczyny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem ze swoją bunią taki że od pewnego czasu świeci się kontrolka płynu chłodniczego (czasem świeci cały czas czasem chwilę i zgaśnie). Poziom płynu w normie,nie zauważyłem aby go ubyło i nie zauważyłem na pierwszy rzut oka aby gdzieś było pęknięcie jakieś. Auto grzeje się bardzo szybko po przejechaniu 5km temperatura wynosi ponad 90 stopni.

Dzisiaj w teście 7 sprawdzałem temperaturę silnika i tu się pojawia niespodzianka... Auto grzeje się do 115-120 stopni i ta temperatura czy to podczas jazdy czy postoju rośnie i maleje .

Kolejna sytuacja temperatura silnika wynosiła 110 stopni,tankowałem auto zgaszone,po powrocie do auta i po odpaleniu go temperatura wyniosła 120 stopni ...

Ma ktoś jakieś pomysły w czym może tkwić problem ? Z góry będę wdzięczny za każdą pomoc !

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź czy otwiera się termostat, wentylator działa? Jest przelew w zbiorniku (sprawdź oczywiście na zimnym)?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Termostat się chyba otwiera bo leci ciepłe powietrze,przepływ w zbiorniczku jest. Pompa wody ma lekkie luzy i dzisiaj ściągnąłem górny wąż z bloku silnika a na wejściu w bloku suchutko ;c
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Otwarcie termostatu nie ma związku z nawiewem. Sprawdza się to na komputerze przez wartość temperatury na wejściu do chłodnicy lub łapiąc za przewód za termostatem gdy będzie już ponad 105 stopni w teście 7.0 (ukryte menu).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ten za termostatem gorący, prawie tak jak pozostałe.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Przed zmianą termostatu był chłodniejszy niż ten górny,po zmianie termostatu grzeje się do 105-107 stopni i wyżej nie idzie. Wąż jest teraz podobnej temperatury jak ten górny.

Czy to normalna temperatura pracy tego silnika?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, termostat ma temperaturę otwarcia 105 stopni, pod większym obciążeniem ma spadać (grzałka), ale z reguły trzyma 105-108.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL