Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jest "mały" problem z F31.

13rok, 2.0d 184KM, 6 biegowy manual, 270tys. Km.

Chciałbym kupić od mamy kolegi wyżej wymienione BMW na dojazdy do pracy. auto nie jest do końca sprawne i tutaj do was dwa pytania. No dobra może trzy.

1. DPF świeci i jest zapchany ale auto jeździ normalnie jak na dzień dzisiejszy załatwić taką sprawę Czy można go wyczyścić, zregenerować, czy w grę wchodzi tylko wymiana na inny nowy ewentualnie używany.

2. Sprawa ze skrzynią jest taka że przy wbijaniu 2 biegu coś Chrupie Jak robi się to bardzo pomału to nie czuć ale jak próbuję się wbić bieg normalnie czy też szybko go zmienić to wtedy właśnie Chrupie i to jest pytanie czy to jest sprzęgło do wymiany czy raczej czeka mnie naprawa skrzyni biegów A może coś innego? Przy innych biegach to nie występuje.

3. Możecie polecić też jakiś porządny ale w miarę przyjazny dla kieszeni warsztat z okolic Opola lub Wrocławia?

Za odpowiedzi z góry dzięki.

– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...)

– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus.

M. Bułhakow

Mistrz i Małgorzata

Opublikowano

1. DPF - najpierw demontaż i weryfikacja czy nadaję sie do prania chemicznego. W większości wypadków nadaję się do czyszczenia i ponownego zamontowania.

2. Ze skrzynią może być wiele możliwości awarii np. kolo dwumasowe, synchronizator biegu, sprzęgło, stan oleju.

3. Koło Wrocławia to Fąfara.

Aha i jak chcesz tanio to nie kupuj BMW. Swoją drogą po co pchać się w auto, które wykazuje powyższe usterki a jak znam życie będą kolejne, o których nie wiesz no i sam fakt rozrządu czy był robiony czy nie.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, po opiniach widze ze dalej mechanika od BMW nie ma co szukać.

Jeśli transakcja dojdzie do skutku postaram się o termin u nich.

– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus.

M. Bułhakow

Mistrz i Małgorzata

Opublikowano

Jeśli chrupie to może się kończyć synchronizator lub olej - pewnie nigdy nie zmieniany.

W moim przypadku bardzo pomogła wymiana oleju. Problem miałem z 1na2 z 3na2 oraz wstecznym.

Koszt oleju z wymianą ok 200zl (olej z ASO, 1,6 litra jeśli dobrze pamiętam) skrzynie po regeneracji to ok 3500 zł i stara skrzynia w rozliczeniu, skrzynia z Anglika ok 1000 + koszty robocizny.

Opublikowano

Problem miałem z 1na2 z 3na2 oraz wstecznym.

Wstecznego nie sprawdzałem. Pozatym jak piszesz.

Dzięki

M. Bułhakow

Mistrz i Małgorzata