Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mianowicie mam problem jak wyżej.Problem wystąpił po przejechaniu przez dużą kałużę podczas deszczu, aczkolwiek błąd zaswiecił sie dopiero po zgaszeniu i ponownym odpaleniu.Mianowicie pierwszy komunikatem był 4x4.Zrobiłem około 300km.

reszta była ok trakcja abs działały.Dopiero po odpaleniu drugiego dnia zaświeciła się reszta błędy po z czytaniu to:VTG nieprawidłowości kod 539E, w ABS rozdzielacz momentu 5F3A oraz 5F39 dystrybutor momentu obrotowego.

Silnik na skrzynce sprawdzony zęby nie wytarte skrzynka ręcznie zapina.Sterownik koło akumulatora suchy,połączenie elektryczne sprawdzone od nastawnika.

Koledzy i koleżanki może ktoś coś podpowie...

• 3 tygodnie później...
  • 3 lata później...
Opublikowano (edytowane)

Witam,
Dopadła mnie słynna choinka na desce - 4x4, DSC, ABS, EBV.

Błędy, które zostały w Insta:

00539E  - wcześniej wyświetlany z opisem "VTG: Błąd działania VTG" teraz z pustym opisem i bez przebiegu (nie wiem czy ma to znaczenie)

S 0098 - Brak możliwości komunikacji z Elektroniczny sterownik pompy paliwa

S 0078 - komunikacja niemożliwa z monitor centralny

S 0104 - komunikacja niemożliwa z asystent świateł drogowych

S 0204 - Brak możliwości komunikacji z przekładnia rozdzielcza

00601D - EMF: Złącze DSC: Sygnał nieprawidłowy

00601E - EMF: Złącze DSC: Sygnał nieprawidłowy

Wiem, że w przypadku podobnych błędów często uszkodzona była zębatka w nastawniku. Wymieniałem ją natomiast jakiś czas temu przy okazji innego tematu wraz z olejem w VTG. Sterownik w bagażniku bez wilgoci. Od czego zacząć poszukiwania?

Wszelkie sugestie mile widziane.

Edytowane przez widget85
Opublikowano

Temat ogarnięty, wrzucam dla potomnych. Dwa wieczory z Istą, sprawdzania poszczególnych sterowników, bezpieczników, złączy itp. Kierunek został jeden skrzynka VTG - moduł lub nastawnik.

Winowajca widoczny na zdjęciu.

Pozdrawiam

IMG_20240616_140410.jpg