Skocz do zawartości

[E90] Jak rozpoznać model radia ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy ktoś mi może powiedzieć jak rozpoznać model radia w E90 ?

Przymierzam się do doposażenia w Combox Telematik, ale muszę wiedzieć co będzie mi potrzebne, a jest to zależne od wersji radia więc proszę o pomoc.

W podłokietniku jest sam AUX, w bagażniku pod podłogą jest moduł bluetooth, ale u dołu, pod nim, nie ma modułu Mulf-a, ani Comboxa, nie ma też kabli do których by można było podpiąć te moduły.

VIN: WBAPN910X0A746398

Jeżeli ktoś wie to mógłby powiedzieć jakie były dostępne wersje w E90.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Masz CIC. Możesz to sprawdzić jeszcze patrząc na mapy. Jeżeli masz wersję map PREMIUM to na 100 procent. Na pewno COMBOXA nie masz bo brak opcji 6VC w VIN. Napisz jakie masz te moduły jeszcze w bagażniku. Fota lub numer cześci.

Ja mam CIC PREMIUM z MULFEM 2 HI, mam też gniazdo USB z AUX w podłokietniku. Zrobiłem przejściówkę z MULFA na COMBOXA. Poluje na COMBOX MEDIA, gdyż opcje TELEMATICA z tego co wiem nie będą i tak działać. Niestety ceny tych modułów to jakaś masakra, więc spokojnie czekam aż pojawi się jakiś w normalnej cenie.

Opublikowano
  • Autor

Tak, właśnie to wiedziałem, tylko nie wiem czy mam jakieś Mulfy, Comboxy, czy jakie tam jeszcze były wersje.

W moim bagażniku posiadam wzmacniacz Do Individual Audio

23-54-25-350_1280.jpg

Poza tym moduł bluetooth (fahowo TCU) w bagażniku (sorry za syf ale zdjęcie nagle zrobione :))

23-54-22-174_960_720.jpg

23-54-57-943_960_720.jpg

Nie mam tego modułu od spodu co ten pan, ale w sumie on wyjście do niego i tak zaślepia :

Jack, a czemu nie będą u Ciebie działały funkcje z Telematik ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tu poczytaj z jakiego powodu telematic po retroficie nie działa.

https://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=1035633

Mi kompletnie na funkcjach telematica nie zależy, dlatego szukam media.

Fotek nie mogę otworzyć :( Pana z youtuba też oglądałem. Czyli masz tylko TCU, dlatego też nie masz USB.

Do uruchomienia COMBOXA potrzebne ci będzie:

-przejściówka z wtyczki 54 piny na 26 piny do COMBOXA, lub jeżeli nie przeszkadza ci obcięcie tej wtyczki co masz przy TCU, to wystarczy, że kupisz COMBOXA z ucięta wtyczką i dolutowanie kabli do niej. koszt tej wtyczki którą koleś w 8 minucie z filmu wkłada w 54 pinową wtyczkę w aucie to koło 50 zł. Distajesz tylko sam plastik, piny i reszta we własnym zakresie. Nie mam pojęcia ile kosztuje taki gotowy kabel jak ma ten koleś. Ja nie chce obcinać nic, więc zrobiłem przejściówkę.

-COMBOX tylko BN2000. Te BN2010 z serii F co chodzą w nirmalnej cenie, czyli po 100 zł nie pasują. Chociaż gdzieś czytałem, że można je przeprogramować na BN2000, ale to nie potwierdzone info.

-Kodowanie

USB to prócie połwy auta żeby przeciagnąć kable oraz samo złącze. Nie wiem też czy po drodze nie ma jakiegoś modułu, bo tym się nie interesowałem.

Opublikowano
  • Autor

Dobra dzięki Jack za tipy i wszelkie informacje, na pewno się przydadzą. Teraz kwestia kupna sprawnego modułu, te poniżej 500 zł chyba warto sobie odpuścić, bo różnie to może być z ich sprawnością.

Z tym USB w podłokietniku to jeszcze pomyślę, zależy jak bardzo będę zdesperowany żeby wszystko mieć tip top :lol:

A zdjęcia to może tak zadziałają:

https://pixabay.com/photos/blue-tooth-daleko-5252968/

https://pixabay.com/photos/blue-tooth-blisko-5252970/

https://pixabay.com/photos/wzmacniacz-individual-audio-5252969/

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie działają:( Trzeba się zalogować, ale nie są już potrzebne:)

Z tym kupnem to według mnie jest tak: z używek żaden nie jest pewny na 100 procent, tylko jedni chcą 800 zl a inni 400zł. Żeby mieć pewność trzeba w nowy zainwestować. Według mnie ten moduł wart jest max 200zł, szczególnie, że internetu i tak się już nie odpali. Te które kosztują więcej niż 400 zł wiszą na aukcjach i nikt tego nie kupuje. Jak ktoś rzuci niższą kasę to sprzeda.