Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

tydzień temu pewnego nieszczesliwego wieczoru wyskoczył mi błąd o awari dynamicznej kontroli tłumienia.

Podpinając INPE znalazłem błąd od prawego przedniego amortyzatora o numerze: 481142

Wszystkie inne podczas jazdy wskazują jakieś parametry oprócz tego jednego.

Pytanie brzmi czy może to oznaczać że siadła elektronika w tym amortyzatorze?

Auto ma 118k przebiegu i błąd wyskoczył bez zadnego wjazdu na dziurę oraz przy dobrej pogodzie.

Sprawdziłem juz wszystkie kostki i wszystko wydaje się okey.

Sprawdziłem nawet czy jest przejscie na kablach z kostki przy amortyzatorze do modułu VDM...

Wszystkie amortyzatory są suche i dobrze pracują, niby da się jeździć ale czuć że czegoś brakuje więc chce to naprawić.

Cena nowego amortyzatora przeraża więc w dobie kryzysu jest to dla mnie niewykonalne już nie mówiąc o wymianie parami.

Zdecyduje sie chyba na uzywke

Czy ktoś z was otwierał tą małą czarną puszkę przykręconą do amorka?

Mam przeczucie że awaria to pewnie jakis tranzystor ktory znajduje się w tej obudowie...

Proszę o jakieś rady, sugestie

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No tak i po kiego wała pisać w jaki sposób.

🙃🙃

Opublikowano
Ja mogę z ciekawostek napisać ze po aktualizacji całego softu f06 włącznie z sterownikami zawieszenia amortyzatorow icm vdm itp. Samochód sie jakby utwardził, lepiej sie prowadzi :) jest tak jakby stabilniejszy na drodze. Jest pod wrażeniem ze zmiana oprogramowania na nowsze coś poprawiła. :)
Opublikowano

Nie widziałem zainteresowania w tym poście więc się nie rozpisywałem.

W skrócie, po wyjęciu amortyzatora okazało się że od wewnętrznej strony jest uszkodzona wtyczka idąca do zaworu. Przewody przerwane, rzeźba straszna ale się udało. Po wycięciu na ciepło plastiku w którym były przewody udało się trochę dolutowac przewodu i zrobić prowizoryczną "kostke". Narazie wszystko działa oby jak najdłużej.

Ja mogę z ciekawostek napisać ze po aktualizacji całego softu f06 włącznie z sterownikami zawieszenia amortyzatorow icm vdm itp. Samochód sie jakby utwardził, lepiej sie prowadzi :) jest tak jakby stabilniejszy na drodze. Jest pod wrażeniem ze zmiana oprogramowania na nowsze coś poprawiła. :)

Samą INPA da się ustawić amortyzatory na "beton". Przy zabawie programem udało mi się coś takiego włączyć. Prawdopodobnie aktualizacja daje inne wartości dla poszczególnych trybów i tyle.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie widziałem zainteresowania w tym poście więc się nie rozpisywałem.

W skrócie, po wyjęciu amortyzatora okazało się że od wewnętrznej strony jest uszkodzona wtyczka idąca do zaworu. Przewody przerwane, rzeźba straszna ale się udało. Po wycięciu na ciepło plastiku w którym były przewody udało się trochę dolutowac przewodu i zrobić prowizoryczną "kostke". Narazie wszystko działa oby jak najdłużej.

Samą INPA da się ustawić amortyzatory na "beton". Przy zabawie programem udało mi się coś takiego włączyć. Prawdopodobnie aktualizacja daje inne wartości dla poszczególnych trybów i tyle.

Gdzie w inpa tego szukac?

Opublikowano

tez jestem zainteresowany ta informacja gdzie mozna odnalezc ta opcje do przestawienia twardosci zawieszenia :)

Czy przestawiajac ta opcje to znaczy, ze sterownik "zapamietuje" nasza porzadana konfiguracje i domyslnie jest ustawiona i zapamietana "for ever" ? :)

Opublikowano

Nie chcę skłamać ale raczej "for ever" nie :(

Ciężko mi powiedzieć gdzie dokładnie bo język niemiecki nie jest moim ulubionym, ale było to napewno w dziale suspension i potem wybrałem któryś z satelitę amortyzatora i gdzieś tam w tych opcjach była opcja ustawienia wartości. Gdzie 2 to jest miękko a 0 beton. Opcja raczej testowa i wątpie ze zapisuje to w sterowniku. Tak jak kolega pisał wyżej opcja z aktualizacją pewnie to poprawia że sport to faktycznie sport. A który rocznik tego f07?