Skocz do zawartości

problem z grzaniem sie auta i goracym nawiewem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Od paru tygodni auto zaczelo sie mi grzac, w czasie jazdy temp stoi zawsze prosto na 90st - jest Ok, ale wystarczy stanac na 5 min w korku (w gorące dni) , w zimne jest lepiej - grzeje się stojac wolniej. Wskaznik idzie w górę az pod czerwone pole, jak utrzymuje ok 3000 rpm to troche spada, spuszcze na jalowy to znowu za chwile wzrasta.

Napisze co sprawdzilem (E36 320i bez VANOSa i klimy, M50B20):

1. Czuc jak sie otwiera termostat - oba weze na poczatku zime, jak sie zagrzeje sa gorace (górny i dolny od chlodnicy). czyli chyba jest ok.

2. Płynu nie ubywa, układ szczelny.

3. Wisko przy b. goracym silniku nie słychać jak "wkreca sie" na obroty, pomimo zwiakszania obrotow silnika ono jakby caly czas "stało" nie zwieksza predkosci obrotowej - czyli nie jestem pewien czy sprawne.

4. Problem mam z goracym nawiewem - jak krece pokretlem slychac "cykanie" przekaznika czy zaworu czyli prad do zaworu dochodzi, ale pomimo goracego silnika nie wieje ciepłym, wieje ciepłem dopiero po długim czasie i to dopiero chyba jak sie otworzy termostat, czyli duzy obieg min 7-10 min w ciepły dzień!

5. Dziwna rzecz tez ze wieje cieplem tylko przy min 2000-3000 rpm, na biegu jalowym po chwili jest chlodne powietrze, dodam gazu i po chwili cieple itd.

Panowie pomozcie - co jest grane, dbam o autko i nie chce przegrzac silniczka - a 2-3 razy na chwile w ostatnim miesiacu zapalilo sie czerwone na chwilke, wprawdzie zaraz schlodzil sie ale mnie to niepokoi bardzo.

Plynu nie ubylo, plyn czysty, olej stan i barwa ok.

Weze nie popuchly ale syczenie spod korka nie jest dobre...

Pozdro dla wszystkich amatorow blekitnego smigla ...:)))

Opublikowano

W takim razie jak sprawdzic czy pompa dziala poprawnie?

Pozostaje jescze problem nawiewu jak wyzej opisalem problem - dlaczego nie grzeje od razu i na malych obrotach chlodniej ?

Opublikowano
Witam kolege tez przerabialem ten temat moim zdaniem to wisko u mnie bylo tak samo(silnik ten sam)a jeszcze jak klime wlaczylem to w korku wskazowa leciala do czerwonego momentalnie,wymienilem i jest ok i nareszcie uslyszalem jak ono pracuje chuczy z pod machy jak niewiem.Pozdrawiam.
Byłe 318i coupe obecne 320i coupe radosc z jazdy.Nareszcie długo oczekiwane E46 kombi.