Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wczoraj zauważyłem znaczny spadek mocy i za sobą kłęby czarnego gęstego dymu podczas próby przyspieszenia.

Po zdjęciu osłonki okazało się, że mam pęknięty gumowy przewód. Dookoła trochę zachlapane olejem, a jestem świeżo po wymianie oleju - dokładnie tydzień temu (castrol 5w30) i filtrów, czy to pęknięcie może być z winy mechaników, czy zbieg okoliczności?

Pytanie czy olej mógł się dostać do turbo i będzie konieczna regeneracja/wymiana turbiny, czy wystarczy wymiana przewodu? Można to jakoś zweryfikować?

Zdjęcia:

https://zapodaj.net/476d852dba166.jpg.html

https://zapodaj.net/0c69c37aacc3a.jpg.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tam zawsze jest olej. Jak zdejmiesz te rurę i będzie go bardzo dużo to znaczy, że turbo się kończy. Pękł z racji wieku. Lipa jest taka, że oryginal kosztuje majątek. Ja kupiłem zamiennik na allegro. Daje radę od kilku lat.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Dzięki kolego.

Wczoraj przy wyprzedzaniu poczułem nagły spadek mocy i zauważyłem czarny dym, toczyłem się tak po autostaradzie za tirem i kombinowałem co to, temperatura silnika ok, brak kontrolki engine, dym przy wyższych obrotach, czarny czyli nie turbo. Już byłem pewien że to wtrysk leje ale po tym poście zdemontowałem pokrywę i jest, pęknięty gumowy wąż jak na zdjęciach. Dzwoniłem do serwisu, sprzedają całą część, czyli wąż od chłodnicy + aluminiowa rura z czujnikiem tep. + wąż do kolektora dolotowego jak na zdjęciu 1190zł. Jak zamontuję dam znać.

Edytowane przez BMW1200adv
Opublikowano
Zrobione. Moc wróciła i nie dymi ani troszku. Pamiętajcie po demontażu starego węża zostaje wam jedna opaska zaciskowa, dlatego kupując nowy weźcie taki z nowymi dwiema.