Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Będę przekładał koła w najbliższym czasie i zastanawiałem się czy nie wykorzystać tego momentu, kiedy będę zdejmował wszystkie koła by wymienić płyn hamulcowy. Nie wiem kiedy był wymieniany ostatni raz, auto u mnie już drugi rok a wcześniej brak wiedzy. Nie wymieniałem wcześniej płynu hamulcowego, dlatego mam pytania. Chce ściągnąć płyn ze zbiorniczka, następnie zalać do pełna świeżym i teraz tak: odkręcam lewe koło, które położone jest najbliżej pompy, zakładam rurkę z pojemniczkiem na odpowietrznik. Druga osoba pompuje hamulec, zatrzymuje i wtedy ja odkręcam odpowietrznik i puszczam płyn przez rurkę do pojemniczka. Zakręcam by druga osoba podpompowała hamulec i ta sama procedura co wyżej aż kolor płynu zmieni się na taki jak w zbiorniczku. Zakręcam, zakładam koło i następnie biorę się za prawy przód, następnie lewy tył i na końcu prawy tył. Taka jest kolejność jeśli samochód posiada ABS tak ? Oczywiście należy też pamiętać by dolewać płyn by układ się nie zapowietrzył. Czy w ten sposób wymienia się płyn hamulcowy ?
Opublikowano
Ok a jeszcze jedno pytanie, ponieważ pierwszy raz będę wymieniał płyn hamulcowy, dlatego pytam: jak odpowietrza się samochód z ABS? Trzeba mieć włączony zapłon na max 120 sekund i w tym czasie odpowietrzać?