Skocz do zawartości

Jak prawidlowo wymienic plyn chlodniczy w m42 1,8is

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
szukalem ale nie znalazlem.I pytanie jak wyzej i jak dodatkowo dobrze odpowietrzyc uklad.W innych silnikach sa srubki spustowe z bloku ja w swoim m42 nigdzie takich srubek nie widze.Prosze o wypowiedzi
Opublikowano
Najpierw spuść płyn z chłodnicy na otwartym ogrzewaniu wnętrza pojazdu korek spustowy jest pod tym przezroczystym zbiorniczkiem przy chłodnicy. Powinien wtedy zejść cały płyn w 318is jest to 6,5 litra. jak jóż cały zejdzie lejesz nowy tylko tak trochę na raty bo cały na raz nie wejdzie i trzeba czekać aż go wchłonie można mu trochę pomóc pompując wężami. Jak jóż wejdzie koło 5 litrów odpal na 2 minutki silnik niech troche zassa płynu i dolej to co brakuje. Następnie trzeba odpowietrzyć układ. do tego celu służy taka plastikowa śrubeczka przy korku od chłodnicy. Ja to zrobiłem w sposób następujący rozgrzałem silnik do polowy skali z lekko odkręconym odpowietrznikiem jak silnik pracuje powinno być słyszalne syczenie uciekającego powietrza. Jak przestawało syczeć dokręcałem lekko i za jakiś czas znowu odkręcałem i tak aż do momentu kiedy syczenie było minimalne. Poczekaj aż silnik ostygnie i dolej to co brakuje do kreski na zbiorniczku. jeśli masz dobrze odpowietrzone to po odkręceniu korka od chłodnicy płyn nie powinien bulgotać i gwałtownie zwiększać poziomu po otwarciu korka lub odpowietrznika.
BMW forever!!!
Opublikowano
A i zapomniałem jeszcze o spuszczeniu płynu z kadłuba silnika korek spustowy jest pod kolektorm wylotowym powinieneś go tam jakoś znaleźć. Spuszczaj płyn na zimnym silniku ewentualnie do 60 stopni. Płyn nalewaj przy odkręconym odpowietrzaniu.
BMW forever!!!