Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem posiadaczem e46 318i 2003 rok. Mam problem z sondami lambda, mianowicie przy wykonywaniu testu w INPA (zakładka STATUS) w sekcji ENGINE mam błąd komunikacji, ApiCheckJobStatus: Job Status error: [NEG_RESPONSE]. Błąd pojawia się od dłuższego czasu. Myslem że to uszkodzone sądy a więc wymieniłem wszystkie na nowe (są dwie przed i za katalizatorem), ale po wymianie, w dalszym ciągu nie mogę zrobić testu

. Błędów w sekcji błedy nie ma. Pomóżcie bo już nie mam pomysłu jak to ogarnąć.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz jakiś problem z programem, szukaj innej wersji, może pod fxx, szkoda kasy na sondy. Chociaż porządne kupiłeś (bosch, oryginał)? Żeby nie okazało się, że są gorsze niż stare.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Ok, w takim razie poszukam innej wersji programu. Tak kupię oryginalne, Bosch, ale nic już tych nie oddam. Odezwę się jak ogarnę inny program i przetestuję.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spróbuj tak jak pisałem pod serię fxx.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Witam ponownie,

w dniu dzisiejszym zainstalowałem INPE 5.06 F i skonfugurowałem na nowo interface VIAKEN. Po podłączeniu komputera do samochodu, można robić diagnostykę: odczytywać błędy, odczytywać parametry podzepołów w zakładce STATUS w sekcji ENGINE, ale te same co przed instalacją tej wersji. Program widzi zakładki Digital od 1 do 3 i zakładki Analog od 1 do 2, Analog 3 (odczyt wartości sond lamba) ma EDIABAS ERROR (ApiResultAnalog: Error #134 RESULT NOT FOUND, API-0014: RESULT NOT FOUND), oraz Analog 4. W dokumetacji EDIABAS znalazłem wyjasnienie wstepowania błędu: "Wynik żądany od aplikacji nie został zwrócony do wymaganego rekordu wyniku przez zadanie" oraz rozwiązanie: "Dodaj wynik do rekordu wyniku.". Szukałem jak to wyprowadzić , ale nie znalazłem nic co mogło by pomóc. Podczas dzisiejszej podróży podpiąłem INPE i zrobiłem zdjecie zakładki Digital 1, gdzzie widać, że sondy: v. kat bank 1, h. kat bank 1 działają. Dodatkowo zauważyłem w Analog 1 przekroczone wartości wskźnika LUFTMASSE [kg/hr] (po polsku: masa powietrza), które wynosiły 48 a zakres jest od 0 do 40.

Macie jakieś pomysły co jest nie tak?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pod obciążeniem masa powietrza wychodzi poza skalę i ma być większa (coś koło 400 kg/h dla tego silnika przy maksymalnym bucie), to ułomność programu, widać, że nie jedyna. Spróbuj zaktualizować bazę danych.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL