Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy ktoś się orientuje czy przy wymianie przepustnicy powietrza trzeba ją zaktualizować w systemie?

Jakie środki ostrożności trzeba zachować przy wymianie (np. odłączyć lub nie akumulator)?

Jeśli ktoś posiada jakieś informacje na ten temat (zdjęcia, schematy, info) to byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wracając do tematu

Przepustnica została wymieniona na używkę za 90zł oryginał, (nowa 2300zł + wymiana). Nie było konieczności ponownego kodowania części ani wypinania akumulatora (wyłączony zapłon wystarczył).

Prace nie wymagały specjalnych zdolności, nawet ja sobie z tym poradziłem ;), czas wymiany około 1,5h.

Po rozkręceniu starej przepustnicy okazało się że uszkodzeniu uległa zębatka do zmiany położenia przepustnicy (sprzęgająca silniczek i ramię przepustnicy).

Dodatkowo zauważyłem dziwne objawy a mianowicie olej w środku przepustnicy (nie dużo ale był) oraz podwiniętą uszczelkę w samej przepustnicy.

Efektem uszkodzonej zębatki było głośne przeskakiwanie sprężyny przepustnicy po każdorazowym wyłączeniu sinika.

Załączam link do zdjęć uszkodzonej części.

https://drive.google.com/open?id=13ZRu0gwoiurCKEzcsstNvolqJjfaNZW2

Jak ktoś ma jakieś pytania co do sprawy to proszę pisać.

Pozdrawiam