Skocz do zawartości

Wyciszenie wnętrza i zmiana audio na Focal / upgrde HiFi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Jestem nowym użytkownikiem X1 F48, po 1,5 mc mam już swoje pierwsze opinie na temat samochodu i jego wad :D

Mam do Was kilka pytań z prośbą o poradę i podzielenie się Waszymi doświadczeniami:

1. Wygłuszenie pojazdu

Auto, nie ma co ukrywać, jest głośne - czy Ktoś z Was dokonywał wygłuszenia swojej X1 F48?

Jeśli tak to które elementy warto szczególnie wygłuszyć i czy polecacie jakiś zakład?

Internet w południowej Polsce podpowiada i poleca zakład "Ciche-Auto" z Wrocławia, a opinie na Google przeważająco się pozytywne z drobnymi odstępstwami.

2. Zestaw audio "HiFi" i jego upgrade przez Focal

Audio gra dość kiepsko, częściowo pewnie winę ponosi kiepskie wygłuszenie pojazdu.

Czy ktoś z Was ma doświadczenia z zestawem plug & play Focal do BMW + dodatkowe twittery na słupki?

Jak BMW podejdzie do tematu gwarancji? Ewentualnie czy polecacie inne dedykowane zestawy, słyszałem także o niemieckim Eton oraz Alpine z dedykowanymi zestawami P&P.

Pozdrawiam,

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Hej, widzę że niestety nikt nie pomógł a minęło trochę czasu. Mam identyczne plany/potrzeby :) robiłeś może coś z tego? Ktoś inny może się podzielić uwagami? Sprawedzaliście już może koszty tych P&P?
Opublikowano

Hej,

Wygłuszenia samochodu (wszystko co się dało) dokonałem :) - sprawdź proszę wątek na forum dedykowany temu tematowi (https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=188&t=357352) - wszystko dokładnie opisałem z pomiarami przed i po wygłuszeniu, koszty, wrażenia oraz rzecz jasna firmę, w której to robiłem - POLECAM :8)

Co do audio, to fabryczny zestaw HiFi dzięki zabiegowi wygłuszenia zaczął grać o wiele lepiej. Podczas rozmowy z zakładem, który wygłuszał mi auto (ciche-auto), a wcześniej przez wiele lat święcił różne triumfy na polskiej i zagranicznej arenie car-audio stwierdzili, że po pierwsze Focala nie instalowali nigdy, stąd nie mogą wydać opinii. Natomiast główny minus konstrukcji BMW to umiejscowienie subwooferów pod siedzeniami przednimi, a te potrafią tłumić dźwięk. Więc nadal się zastanawiam, muszę zweryfikować jaki to będzie miał wpływ na gwarancję w BMW (mam jeszcze prawie 5 lat ;/), a niestety oni potrafią się do każdej modyfikacji przyczepić i anulować gwarancję.