Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po wielu zmaganiach z moim BMW 320i n43b20a potrzebuję nadal pomocy.

Zabawa zaczęła się od masy błędów zaraz po zakupie przez nieuczciwego sprzedawcę

wyskoczył check auto się dławiło szarpało itp.

po zalaniu auta pb98 a później jakimś dodatkiem do paliwa przestał szarpać ewentualnie czasem mu się zdarzyło na zimnym.

pozostał mi błąd P13b6 sprawdzony przez apkę w telefonie więc wymieniłem czujnik wałka wydechowego na nowy oryginalny vdo co później okazało się nie potrzebne

bo czujnik był sprawny aczkolwiek auto od czasu do czasu potrafiło zniknąć check i normalnie odzyskiwało moc całych 170km

dziś pojechałem do mechanika podłączyć go pod komputer i pokazał błąd 2EF7. zamieniłem miejscami czujniki vanos gdyż tak jak widać na zdjęciu wydechowy pokazywał

wartości ujemne po zmianie nic się nie zmieniło. kolejnym problemem jest widoczny też na zdjęciu 3 cylinder co można z nim zrobić? wtrysk do wymiany?

z góry dzięki za pomoc.

abeb0ffcc620.jpg.html

a7ece24a2e01.jpg.html

Opublikowano

Znajdź mechanika który coś wie o diagnozowaniu tego silnika. O wartości ujemnej napisze tylko ze tak ma być.

P13B6 2A99 Cyfrowy sterownik silnika: Wał korbowy - wałek rozrządu strony wydechowej, referencja

Zapewne chodzi o zawory vanos, po zamianie należy sprawdzić czy błąd zmienił stronę, poszukaj też o czyszczeniu tych zaworów.

2EF7 Cyfrowy sterownik silnika: Termostat o zmiennej charakterystyce, uruchamianie

Stan czasu uszkodzenia

DME: Mapa termostatu, aktywacja

Plan serwisowy

Obwód sterowania grzałki termostatu / przerwa

Wpływ na awarię

Napięcie w instalacji elektrycznej na pokładzie> 10 V.

Terminal 15

Usterka jest rozpoznawana, gdy obecny jest otwarty przewód.

Potencjalne źródła problemów:

- Wada wiązki przewodów między DME a termostatem sterowanym mapą

- Brak napięcia na termostacie sterowanym mapą

- Uszkodzony termostat sterowany mapą

Ostrzeżenia

Uwagi serwisowe

- Sprawdź wiązkę przewodów

- Sprawdź napięcie zasilania termostatu sterowanego mapą

- Wymienić termostat sterowany mapą

Na początek jeśli chcesz sam cokolwiek diagnozować to polecam zaopatrzyć się w kabel i programy INPA ISTA,

https://translate.google.pl/translate?hl=pl&tab=rT1&sl=auto&tl=pl&u=https%3A%2F%2Fbimmerprofs.com%2Fmsd80-diagnostics%2F

ty masz wrzuconą do translatora stronę o diagnozowaniu n43.

Poczytaj forum, wszystko tu jest.

Opublikowano

co do p13b6 to zamieniałem stronami i czujniki pokazywały to samo co wczesniej

a co do termostatu to zaraz postaram się go wydostać i zobaczyć czy jest sprawny

i dodam ze p13b6 jest widoczny na każdym urządzeniu a ten od termostatu tylko na komputerze u mechanika