Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam BMW E90 z 2009r. (wersja polift) z jednym problemem - jest nim iDrive. Ostatnio zaczęły mi szwankować "Welcome Lights" - raz się świecą, a raz nie. Więc szukając po google nie natknąłem się na konkretną odpowiedź a dołożyłem sobie kolejnego problemu - otóż okazało się, że posiadam "starą wersję" iDrive? Wszystkie samochody jakie obejrzałem miały chyba taką nowszą szatę graficzną. Moja wygląda w sposób jeżeli się nie mylę tak jak było w wersjach przedliftowych. Niestety sam się nie znam na tych rzeczach, samochód kupiłem dość niedawno więc dopiero się zapoznaję z tym wszystkim.

Tak więc moje pytania brzmią:

1. W jaki sposób mogę zaktualizować iDrive do tej ładniejszej wersji? Widziałem jakieś filmiki na youtube, jednak tam podłączają pendrive do złącza USB przy złączu AUX - ja mam tam tylko sam AUX. Czy wersje po 2008 wychodziły ze starym iDrive czy jednak było coś kombinowane przy samochodzie przez poprzedniego właściciela?

2. Jaki jest powód tego problemu ze światłami powitalnymi? Samochód nie ma trybu świateł AUTO, zawsze zostawiam na ON i zawsze działało.

3. Żeby nie tworzyć nowego wątku zapytam już tutaj - od pewnego czasu nie spryskuje mi świateł przy używaniu spryskiwaczy - może robię to źle, ale wcześniej było w porządku. Co może być przyczyną?

Jeżeli potrzeba więcej informacji chętnie ich udzielę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na problemy z elektryką wymień akumulator. Jak auto widzi że jest za słaby to odłącza kolejne sprzętu. Pewnie ogrzewanie tylnej szyby też ci nie działa. Tylko najpierw poczytaj o wymianie akumulatora, żebyś kupił prawidłowy i poprawnie go zainstalował. Jak chcesz się upewnić czy to akumulator, to bez odpalania auta posiedz 10 minut w aucie słuchając radia. Powinno cię auto poinformować o słabej batetii.

Rozumiem, że masz taką dziwną wersje, że masz jeszcze mapy na płycie i ekran wygląda jak w autach z 2007 a kontroler masz już na 8 przycisków? Jeśli tak to niestety nie da się tego zrobić bez kosztowo. Czeka cię przekładka z CCC na chociaż CIC. Koszt pewnie ponad 1000zł na używanych częściach i prócie kokpitu, żeby to odpalić.

Opublikowano

Ostatnio kilka razy pojawiła się informacja o słabym akumulatorze, ale od ostatniego ładowania już się nie pojawiał.

Wersja nawigacji jest z tego co się orientowałem Business, przy czym potrzebuję płyty od nawigacji przez co wyskakuje mi komunikat o jej braku (nie dostałem jej od poprzedniego właściciela). Kontroler jest ten "nowszy", z 8 przyciskami odpowiadającymi radiu, nawigacji itd. a szata graficzna iDrive jest chyba starsza - przy "menu" pojawia się okienko z 4 kierunkami (góra, lewo, dół, prawo).

Jest możliwe, że wychodziły takie wersje czy było coś robione? Poza tym sprawdziłem czy nie istnieje jakaś aktualizacja do mojej wersji iDrive - na stronie www.bmw.com/update wpisałem VIN, jednak dostaję informację, że mój samochód nie wspiera aktualizacji.

Opublikowano
Na problemy z elektryką wymień akumulator. Jak auto widzi że jest za słaby to odłącza kolejne sprzętu. Pewnie ogrzewanie tylnej szyby też ci nie działa. Tylko najpierw poczytaj o wymianie akumulatora, żebyś kupił prawidłowy i poprawnie go zainstalował. Jak chcesz się upewnić czy to akumulator, to bez odpalania auta posiedz 10 minut w aucie słuchając radia. Powinno cię auto poinformować o słabej batetii.

Rozumiem, że masz taką dziwną wersje, że masz jeszcze mapy na płycie i ekran wygląda jak w autach z 2007 a kontroler masz już na 8 przycisków? Jeśli tak to niestety nie da się tego zrobić bez kosztowo. Czeka cię przekładka z CCC na chociaż CIC. Koszt pewnie ponad 1000zł na używanych częściach i prócie kokpitu, żeby to odpalić.

W takim razie co by wypadało wymienić? Które dokładnie części tak, żeby to wyglądało w ten nowszy, ładniejszy sposób?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz niestety tą biedacką wersję CCC tylko z nowszym kontrolerem. Najprościej i najtaniej, jeśli chcesz mieć oryginał wymieniaj na CIC. Do wymiany wszystko oprócz komtrolera. Ekran, moduł navi i okablowanie. Montaż wszystkiego i kodowanie. Przy tej wersji nie musisz montować emulatora, bo jest generator kodów. CIC to jest ta navi która wyszła po CCC. Możesz pokusić się o następne wersje czyli NBT, ale to jeszcze większa kasa i wiecej problemów. E90 wychodziły z CIC, ale z NBT już nie.

Tu masz listę zakupów do CIC

https://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=896119

Co do aku to w przypadku AGM ładowanie niewiele daje. Jak auto zaczyna wywalać komunikat o błędzie to jest czas na niego. Chociaż ja swojego AGM wsadziłem do diesla E46 i od dwóch lat na nim śmigam, a E87 co rano wyświetlał komunikat.