Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Rozgadam się za drugim autem, padło na ALPINE B10 znalazłem ciekawy egzemplarz. Jednak zanim kupie chciałem się dowiedzieć jak to jest z serwisem i częściami, udało mi się ustalić że takie graty jak amortyzatory, sprężyny i hamulce dostane tylko oryginalne. Nie wiem jak to jest z silnikiem bo kiedy ALPINA wprowadziła go to była rozwiercona jednostka z 540i. Jednak w 2001 BMW pożyczyło sobie ten silnik do X5 i nadali mu symbol M62B46. Moje pytanie, czy możne ktoś wie czym różnią się te silniki z B10 V8 a X5 4.6iS ? Do tej pory myślałem ze są identyczne i wszystkie części można kupować w ciemno ale np. pompy oleju jest inna i to już może mieć znaczenie przy kupnie części na rozrząd.
Opublikowano

Silnik z Alpiny B10 V8 4.6 to rzeczywiście ten sam motor co w X5 4.6is, choć też nie do końca. Bo na początku te motory w Alpinie nie miały vanosa - oznaczenie silnika F3, a z vanosem F4.

Jeśli chodzi o różnice mięszy motorem Alpiny a zwykłym 4.4 to przede wszystkim: blok, tłoki, wał, wałki. Osprzęt jest identyczny.

Nie wiem gdzie to sprawdzałeś ale ktoś z tego forum jak robił remont silnika to zamawiał części w aso właśnie z 4.6is do alpiny :)

Ogólnie bardzo drogie autko w utrzymaniu. Chciałbym mieć taki dylemat czy to ten sam silnik :twisted: :twisted: :twisted:

Opublikowano
Pytam tylko i wyłącznie właśnie przez to żeby policzyć ile mnie to wszystko będzie kosztowało, ceny gratów - zawieszenie, hamulce już dostałem od przedstawiciela ALPINY na Polskę, są porównywalne z M5 albo wyższe. Znalazłem gdzieś w internecie listę różnic pomiędzy e39 540i a Alpina B10 https://drive.google.com/file/d/1E1RqXNcry-wJB3d6cHfxOzsp-quQu2Jc/view?usp=drivesdk. Masz racje blok, tłoki, wał, wałki są różne, po wprowadzeniu silnika M62B46 myślałem ze są identyczne. Zacząłem porównywać resztę komponentów z numerami BMW i tak jak wspomniałem znalazłem narazie ze pompa oleju jest inna. Zastanawiam się czy są jeszcze jakieś różnice żeby nie wprowadzić się na minę zamawiając kompletny rozrząd z kolami do 4.6iS po czym okaże się ze cos nie pasuje.