Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Koledzy,

Dzisiejszy poranek przywitał mnie błędem na zegarach po odpaleniu auta i świateł- spalona żarówka. Po dojeździe do pracy sprawdziłem i to ringi po stronie prawej (pasażera)- nie świecą oba.

Do tej pory nigdy nie przygasały i wszystko było ok, a dziś klops. Auto to 118d przed liftingiem, rok 2005.

Powiedzcie mi jaka tam dokładnie idzie żarówka (jest chyba jedna?) i jak się dostać do tego najlepiej? Czy od góry od strony komory silnika spokojnie można to zrobić, czy jakoś z dołu?

Będę wdzięczny za rady.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Od strony komory silnika . Wtyczki są ( jeśli stoimy przodem do pojazdu ) prawa dolna strona lampy prawej i lewa dolna po stronie lewej . Żarówka niby H8 ale to raczej w lifcie było bo tam ringi potrafią mocno świecić . Poszukam w instrukcji bo sam nie wiem jaką tam mam żarówkę .
Opublikowano
Dzięki za odpowiedź. Żarówka, to chyba będzie 10 watowa BA9S. Wiem już mniej więcej gdzie ich szukać. Teraz powiedz mi jeszcze czy te osłonki/kopułki na te żarówki są jakoś przykręcone śrubkami czy na zatrzaskach na wcisk czy jak je demontować? I czytałem, że by wyjąć żarówkę, to trzeba te obudowy jakoś rozebrać- podpowiesz coś?
Opublikowano

Paszczaku, bardzo dziękuję za info. Mam nadzieję, że jakoś sobie z tym poradzę.

Twoje opisy oczywiście dotyczyły auta przedliftowego (pre-lci)?

Wobec tego trzeba albo kupić albo całą oprawkę jak w tym linku:

https://allegro.pl/oferta/bmw-zarowka-ringow-postoje-e87-e39-e63-e64-x3-7305731479

albo żarówkę BA9S 10W i wyjąć ją z tej obudowy i wymienić.