Skocz do zawartości

BMW E39 535i dziwne stukanie pod maską.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
[Witam wszystkich. Od 11 miesięcy posiadam BMW e39 535i sedan 1997r. Od momentu zakupu do tego czasu nic się z samochodem nie działo. Od niedawna zauważyłem że gdy auto stoi całą noc w garażu i rano chce go odpalić to pojawia się stukanie pod maską. Nadmienię że gdy auto odpali i chodzi na ssaniu to wszystko jest ok. Gdy obroty spadną, to pojawia się stukanie. To stukanie jest do momentu gdy auto się zagrzeje i nie jest w pełnym zakresie obrotów, potem wszystko działa poprawnie aż do chwili gdy odstawie autor na 5-8 h i historia się powtarza. Zaobserwowalem też na zimnym silniku falowanie obrotów. Nadmienię że po zakupie był reanimowany silnik krokowy bo był zapieczony. Dodam również że z moich obserwacji wynikło też że po zakupie gdy auto odpaliłem to na ssaniu chodził bardzo głośno A teraz coś mu się pozmienialo i po odpaleniu są wyższe obroty ale dźwięk silnika nie jest aż tak głośny jak wcześniej. Jeżeli ktoś posiada jakieś informacje w tym temacie. Proszę pisać...Pozdrawiam posiadaczy. ]
Opublikowano
Jakie ciśnienie oleju? Musisz sprawdzić. Możesz też odpalić auto bez paska i sprawdzić czy będzie cisza.
Opublikowano
  • Autor
Jakie Ciśnienie oleju nie wiem. Jak to sprawdzić?? I bez jakiego paska mam odpalić auto??
Opublikowano
No od osprzętu. Mamometrem sprawdzić. Kompem nie sprawdzisz ale jak takich rzeczy nie wiesz i pytasz bez jakiego paska to nie wiem czy, sam te rzeczy zrobisz :mrgreen:
Opublikowano
  • Autor
co prawda mechanikiem nie jestem. Na początku myślałem że to wina oleju, ale dziś byłem na wymianie filtra i oleju. Zalalem Motyla 5W40. Weszło 6.5L. Ale stuki na zimnym dalej są.
Opublikowano
Poczytaj czy, czasami twój silnik nie ma problemów z odkrecajaca się pompą olejową. No i zrób resztę, dopiero szukaj dalej.
Opublikowano
  • Autor
owszem mój silnik ma ten problem Ale po zakupie było to sprawdzane i było ok i wymieniona nowa uszczelka pod miska.
Opublikowano
To jeśli została skrecona na klej prawidłowo to bym się nie martwił. Gorzej jak zrzucona miska i tylko sprawdzona pompa czy jest dokrecona. Zrób co mówiłem, możesz nagrać film
Opublikowano
Jeśli tylko na zimnym to całkiem możliwe że popychacze słychać. Jaki olej masz zalany. U mnie było je słychać ajk zalalem liquy moly. Po zmianie przestało. Wyślij filmik
Opublikowano
  • Autor
Filmik nagram dopiero jutro. Olej mam zalany Motul 5W40 i zrobiłem płukanie preparatem liqy moly plus filtr z filtrona.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Kontrolka ciśnienia oleju gaśnie od razu po odpaleniu?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor
wszystkie kontrolki gasną zaraz po odpaleniu.. wszystko działa poprawnie.
Opublikowano
  • Autor

dziś po dłuższych oględzinach auta zobaczyłem że w zbiorniczku płynu wspomagania jest duży brak cieczy. Bagnecie plastikowy nawet się nie zamoczyl.

Nie wiem czy to może mieć związek że stukami? Czy pompa wspomagania może tak stukac? Nadmienię że w mojej buni nie ma maglownicy. Ale sprawdzić mogę to dopiero jutro jak auto przestoi noc.