Skocz do zawartości

Problem z 1.6T utrata mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Silnik N13B16, pojawił się mały problem. Zaczęło się od wymiany oleju tydzień temu, stosowałem płukankę, spuściłem olej, po wlaniu świeżego i odpaleniu zatelepało silnikiem kilka razy. Dopóki się nie zagrzał trochę nierówno pracował na wolnych obrotach, tak jakby nie mógł się ustabilizować i obroty skakały 700-800, ale nie cały czas. Przejechałem od tamtej pory ok 500 km i czasem zdarzało się na zimnym silniku takie telepanie. Wczoraj doszedł kolejny problem, choć może bez związku, jadę sobie spokojnie ekspresówką ze 110 km/h, przy próbie przyspieszenia czuć brak mocy, tak jakby turbo w ogóle nie dmuchało i słychać było dość wyraźny warkot. Dźwięk dochodził jakby spod maski, jakby z okolicy układu wydechowego, turbosprężarki, katalizatora i warczał tylko przy obciążeniu, niezależnie od obrotów. Zjechałem, zatrzymałem auto, otworzyłem maskę, silnik pracował normalnie, normalnie też reagował na pedał gazu i dźwięków dziwnych nie było, ale na postoju też nie ma obciążenia. Ruszyłem dalej w drogę i wszystko wróciło do normy. Po kilku km znowu zaczął warczeć przy przyspieszaniu i nie było mocy. Auto przyspieszało, jak z wolnossącym silnikiem 1.6. Na szybko podpiąłem adapter obd2 elm327 i włączyłem aplikację z podstawowym live data. Ciśnienie doładowania, odczyty z przepływomierza, praca sondy, temperatura, wyprzedzenie zapłonu w normie, a mocy brak. Jedna rzecz mi nie pasuje, korekta krótkoterminowa jest w okolicy 0 i skacze ładnie od ok -5 do +5 zarówno na wolnych obrotach, jak i w czasie normalnej jazdy, ale korekta długoterminowa stoi na wolnych obrotach -27 (czyli za bogata mieszanka) a w trakcie jazdy z czasem spada do -16 by na wolnych obrotach znów wrócić do -27. Pojeździłem z podpiętą apką i generalnie moc wróciła, ale chwilami było jej trochę mniej i wtedy przy gazie w podłodze słychać ten warkot.

Trochę się rozpisałem, ale akurat dopiero po Nowym Roku będę mógł gdzieś dokładniej zdiagnozować auto. Oczywiście żaden check się nie świeci.

Opublikowano
  • Autor
Temat rozwiązany. Powoli padała jedna cewka zapłonowa, niedopalało mieszanki na rozgrzanym silniku. Trzy profesjonalne skanery nie pokazały błędów, a w live data wszystko było OK, korekty na każdym cylindrze identyczne i bliskie zera, przy okazji widać, że aplikacja diagnostyczna z elm 327 błędnie pokazywała te korekty.