Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Mam pytanie. Posiadam E61 530xi. Jak czytałem to w tej serii był kategoryczny zakaz stosowania różnych rozmiarów opon na osiach, różnych szerokości itp. A jak wygląda sprawa z ET? Stoję teraz przed kupnem opon na zimę i się zastanawiam co z felgami. Auto niedawno kupiłem, myślałem, że mam ET43 w swoich alufelgach, a się okazało, że jest ET35 (sprawdzałem w necie, KBA 49149). I teraz pytanie - czy to nie jest problemem, że mam inne ET? Skoro są takie zaostrzenia co do kół w xdrive to nie wpływa to na napęd? Już czytałem o padniętych skrzynkach przez zły dobór kół, więc wolałbym nie ryzykować i dlatego pytam się Was, bo planowałem obecne 17 wziąć na zimę, a na lato kupić 18.

Opublikowano
et to osadzenie felgi nie ma wplywu na dzialanie Xa :wink: co innego srednica opony ktora sie zmienia jesli masz rozne szerkosci :wink:

Czasem na drodze spotykam prawdziwych szalencow...

Pedza na złamanie karku i wbrew rozsadkowi...

Czasem naprawde ciezko ich wyprzedzic...

Moje 730d==>

Opublikowano
Ok dzięki wielkie :) będę raczej planował kupić taki rozmiar jaki jest zalecany w tabeli, ale w tej wersji 18. Nie chcę kombinować i narobić sobie problemów z autem.
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć, szukam alufelg do e92 330xd, myśle o 18. Obecnie jeżdżę na 17, każda opona jest taka sama. Przy zmianie zastanawiałem się nad jedna oferta znalazłem jedne fajne felgi od mpaka 18’ jednak rozmiary opon to 255/35 i 225/40 R18.

Oczywiście są rekomendowane te rozmiary do mojego auta. Naczytałem się jednak ze do z drive opony zawsze powinny być identyczne. Na kalkulatorze wartość różnicy wyniosła 0,2%. Jak to jest z tym x drivem? Nie będzie czuł takiej małej różnicy,

czy jednak zawsze zakładać identyczne? W poprzednich tematach ludziom przy naprawdę małych różnicach potrafił się układ wysypać. Liczę na dobre odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Żeby nie robić kolejnego tematu, szukam felg do xdrive, tyle że 19" Pytanie czy felgi 19" 9.0J 2x et18 i 2x et48 podejdą do e61 na czetrobucie? Słyszałem już różne opinie że wejdą, że nie wejdą że z przodu trzeba dystans wstawić, a jednak nie... Pytam bo nie chce kasy wyrzucić w błoto...