Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Mam problem z moim N47 177km 2008r automat. Od pewnego czasu ma problem z porannym odpaleniem. Jak by za krótko kręcił, kilka x po kilka obrotów rozrusznika i odpuszcza, dopiero za którymś (np. za 8-10x) odpala. Start wciskam mocno, pedał sprzęgła również wciśnięty. Dodatkowo mam wrażenie, że pali więcej niż do tej pory (w trasie bez zmian - 5/6 l, ale w mieście nie mieszczę się w 9l, wcześniej było ok. 1l mniej). No i ostatni objaw - buczenie podczas jazdy dochodzące z okolic przedniego prawego boku - buczenie ma charakter "elektryczny" jak by jakiś transformator i słychać to tylko podczas mocniejszego depnięcia w trasie. Pomoże ktoś rozszyfrować mi błędy z INPY ?

0x4A07 4A07 Generator (Layer_BSD)

0x4A10 4A10 Bitserielle Datenschnittstelle BSD

0x4B37 4B37 Ölzustandssensor (Layer_QLT)

0x4A27 4A27 Intelligenter Batterie Sensor (Layer_DIBS1)

0x4B1C 4B1C Kraftstofffilterheizung, Ansteuerung

0x3FF1 3FF1 Luftmassenmesser

0x4530 4530 Ladedruckregelung, Regelabweichung

Czujnik oleju nie działa od dłuższego czasu. Z 3 lata temu wymieniałem miskę olejową i od tamtego czasu jest jak jest.

W razie czego, załączam link do zrzutu z INPY: https://www.easypaste.org/file/jye8hbuf/bledy2.xps?lang=pl

Opublikowano

skoncentruj się na poszukiwaniu przyczyn błędów:

0x3FF1 3FF1 Luftmassenmesser

0x4530 4530 Ladedruckregelung, Regelabweichung

może gdzieś dziura w kanale wlotowym,

sprawdzić niezawodność mocowania węży powietrznych do chłodnicy powietrza doładowującego

wiele rzeczy może być ...

jeśli nie masz doświadczenia, weź DIS albo ISTA-D do pracy,

szczegółowo opisuję, jak i co sprawdzić.

Opublikowano
Dzięki. Wczoraj leciałem obwodnicą i przy mocniejszym depcnięciu usłyszałem syk powietrza. Trzeba szukać nieszczelności.