Skocz do zawartości

F30 zgrzyt przy zmianie biegu z 1 na 2 - drganie gałki bieg.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Zauważyłem że przy bardziej agresywnym starcie, kiedy zmieniam bieg z 1 na 2, pojawia się zgrzyt skrzyni biegów. Dzieje się to jak mam wysokie, obroty, ok 6k. Przy spokojnej jeździe nic takiego nie występuje. Dodatkowo zauważyłem że gałka zmiany biegów dosyć mocno drży na jałowym. Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Jakie są wasze typy dotyczące przyczyny?

Opublikowano

Hey.

W moim poprzednim f30 320i nie występowały zgrzyty przy zmianie biegów. Za to gałka na biegu jałowym drgała jak w starym polonezie. Podobno ten typ tak ma.

Opublikowano
Hej,

Zauważyłem że przy bardziej agresywnym starcie, kiedy zmieniam bieg z 1 na 2, pojawia się zgrzyt skrzyni biegów. Dzieje się to jak mam wysokie, obroty, ok 6k. Przy spokojnej jeździe nic takiego nie występuje. Dodatkowo zauważyłem że gałka zmiany biegów dosyć mocno drży na jałowym. Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Jakie są wasze typy dotyczące przyczyny?

Duży ten zgrzyt? Ja również czasami mam nawet przy 2k obrotów od nowości. Zakładam, że może źle wysprzęgliłem wtedy...

Notabene jak miałem wyciek ze skrzyni i była wyjmowana, to pytałem czy z nią wszystko ok - podobno ok. Drgania lewarka (nie wiem jak faktycznie to u Ciebie wygląda) ale to podobno norma :( . Z klimatyzacją i na zimnym silniku faktycznie widać jak drży i trzymanie lewarka wtedy nie jest przyjemne. Po rozgrzaniu i bez klimatyzacji - jest zauważalnie lepiej, ale np. w porwaniu z VW Golf - przepaść :x

Czy masz uczucie "bicia" drążka zmiany biegów przy puszczaniu gazu (na biegu) z tych 6k?