Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam dość dziwny problem z N42. Mechanik już robi auto ale chciałem się upewnić. Problem był z twardym hamulcem, okazało się że w serwie hamulcowym znalazł się olej silnikowy prawie litr. Pytanie czemu silnik zassał olej do serwa hamulcowego? Wstępna diagnoza to odma do wymiany ale nie wykluczył że coś może być z pierścieniami silnika. Odmę i tak miałem wymienić profilaktycznie ale pierśćienie?
Opublikowano

Kolego w N42 masz pompę Vaku z tyłu silnika a ona jest smarowana olejem silnikowym, prawdopodobnie padło ci Vaku i dlatego zamiast zasysać z Serva silnik wdmuchiwał ci olej przez przewód. Odma nie ma nic wspólnego z podciśnieniem do wspomagania hamulca.

https://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=AU51-EUR-08-2003-E46-BMW-318ti&diagId=11_3178

Pozycja nr2

83ba45602a45.jpg
Opublikowano
Ok dzięki, też na początku podejrzewałem pompę vacum tym bardziej że całkiem nie dawno była uszczelniana i znowu pojawił się na niej olej. Pozdrawiam
Opublikowano
Z doświadczenia wiem że bez silikonu (choć nie jestem jego fanem) się nie obejdzie bo uszczelki które można dostać na allegro są do bani. U mnie po takiej wymianie było gorzej niż przed dlatego zainwestowałem w dobry silikon i problem zniknął.
83ba45602a45.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na allegro zapewne sprzedają zwykłe o-ringi do 100° a tu jak wiadomo jest zauważalnie więcej. Wymieniałem w n46b20 na zestaw kupiony na czescidobmw.pl i nic nie cieknie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.