Skocz do zawartości

Bmw X5 E70 instalacja gazowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Właśnie stałem się nabywcą BMW X5 E70 3.0SI 272 km rok 2008. Wersja 7 osobowa. Chciałbym założyć instalacje gazową i tu pojawia się Moje pytanie. Czy jest możliwość montażu butli gazowej bez demontaż dodatkowych tylnych siedzeń? Widziałem że montują butle w miejscu akumulator a akumulator przenoszą do lewego schowka. Jaka wtedy jest pojemność butli? A czy ktoś może montował butle pod zawieszeniem. ? Znajomy miał Opla Zafirę 7 osób. Zamontował butle na zewnątrz do nadwozia tylko musiał przerobić układ wydechowy koszt 300 zl. Czy można tak zrobić w BMW a może ktoś tak przerabiał wydech ? Prosze o poradę .
Opublikowano
Swoją drogą ogarnięty gazownik powinien Ci coś doradzić.
Opublikowano
  • Autor
Byłem u jednego to zaproponował mi montaż butli 42 litry takiej okrągłej bezpośrednie za siedzeniami tymi z trzeciego rzędu. Butla miała być na wierzchu . Troche mi się to nie podoba.
Opublikowano
ale czekaj... że w X5 nie ma miejsca na butlę? A koło zapasowe?
Opublikowano
Ciężki temat, fakt.
Opublikowano

Ja mam tak przerobione jak na zdjęciu wyżej.

Jak chcesz przerabiać wszystko to nie kupuj dużego akumulatora bo się nie zmieści.

Opublikowano
  • Autor
Tylko że te akumulatory jak na zdjęciu są mało pojemnościowe bo max 70 amh, a potrzeba 95 amh bo taki mam zamontowany. I kosztują prawie 1500 zł. Ale znalazłem sposób. Trzeba przełożyć pod spód tą przetwornice i antenę w tym schowku i zrobić podstawę pod akumulator i spokojnie wejdzie akumulator normalny. I oczywiście po przedłużać przewody plus i minus. Jak to zrobię to wrzucę zdjęcie. A jaką masz włożoną butle od gazu 42 czy 50 litrów ? Nie wystaje ci ? Bo mi powiedział gazownik że będzie wystawał tylko elektrozawór z 10 cm i trzeba go zabudować.
Opublikowano

Nic mi nie wystaje, butla 42 litry. Ja mam w tym boczku wzmacniacz i moduł mulf i nie ma szans żeby zmieścić inny akumulator niż ten ze zdjęcia. Samochód na takim akumulatorze działa normalnie i nie ma żadnych problemów.

Jak będziesz to przerabiał to musisz przenieść głównego plusa który przechodzi przez podłogę blisko akumulatora.

Opublikowano

Za dużo tych "modyfikacji", w ogóle po co Ci gaz?

Jeśli chcesz zaoszczędzić na paliwie i dużo jeździsz to nie lepiej kupić diesla?

Opublikowano
  • Autor
Mam już w diesla pora na benzynę. A jak wydłużyłeś przewody plusa dołączałeś do tych cały nowy .To ile zrobisz na butli ? To zawór ci nie wystaje ? Zrobisz fotkę ?
Opublikowano
Butla 42 l. Przecież to jest tankowanie auta wręcz codziennie.
Opublikowano
  • Autor
Udało mi się przenieść akumulator z całą elektryką do lewego boczku. Miejsce na butle zrobione. Mam zdjęcia jak wyszło ale nie wiem jak je wrzucić? Dla zainteresowanych mogę wysłać na prywatnego e mail.