Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Z czym może być związany problem lekkiego szarpania przy zmianie biegu z 2 na 1? Reszta biegów wchodzi gładko. Model to X5 E70 LCI BMW X5 30dX skrzynia: GA8HP70X. Szarpnięcie to występuje najczęściej w korku na niskich obrotach.

Dodatkowo pytanie jaki olej jest zalecany przy wymianie w przednim i tylnym dyferencjale? Po nr. OE znalazłem: SWAG 75W-90 API GL-5 a niektórzy polecają CASTROL SYNTRAX LONGLIFE 75W90. Czy przy wymianie oleju w skrzynce ATC trzeba robić adaptację?

Edytowane przez TAGBA
Opublikowano
Z czym może być związany problem lekkiego szarpania przy zmianie biegu z 2 na 1? Reszta biegów wchodzi gładko. Model to X5 E70 LCI BMW X5 30dX skrzynia: GA8HP70X. Szarpnięcie to występuje najczęściej w korku na niskich obrotach.

Dodatkowo pytanie jaki olej jest zalecany przy wymianie w przednim i tylnym dyferencjale? Po nr. OE znalazłem: SWAG 75W-90 API GL-5 a niektórzy polecają CASTROL SYNTRAX LONGLIFE 75W90. Czy przy wymianie oleju w skrzynce ATC trzeba robić adaptację?

1. Niekoniecznie szukaj przyczyny w samej skrzyni.

2. Możesz mieć nieprawidłową pracę przepływomierza co na pewno będzie to miało wpływ na pracę skrzyni.

3. Zalecany olej jest taki jaki masz w instrukcji obsługi samochodu.

4. Po wymianie oleju nie robi się żadnej adaptacji.

Opublikowano

Dawno nie jeździłem X5 i jednak trochę inny jest problem. Jak jadę w korku na pierwszym biegu nie wciskając gazu samochód wolno jedzie do przodu i w tedy są lekkie cykliczne szarpnięcia ale tylko przy niskich obrotach bez dodawania gazu. Lekko po dodaniu gazu zanikają te szarpnięcia.

Co do tej adaptacji skrzynki ATCto w tym temacie jest aby to zrobić.https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=84&t=346105