Skocz do zawartości

[e36 1.8is] koszt gruntownego remontu i czy to ma sens.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć, około pół roku temu kupiłem e36. Chciałem ten samochód tylko na chwilę, żeby przekonać się czy rzeczywiście napęd na tył jest taki fajny. Przez te kilka miesięcy się bardzo do niego przekonałem i nie chcę go teraz zmieniać, tylko zrobić gruntowny remont. Buda jest w miarę zdrowa i zastanawiam się czy inwestować w ten samochód, czy dołożyć te pieniądze do kupna czegoś innego, co też będzie się przyjemnie prowadziło. Z rzeczy, które chciałbym zrobić, to: Kompletne zawieszenie, hamulce i gruntowny remont silnika. Chcę, żeby części były podobnej jakości do seryjnych. Nie znam się za bardzo na kosztach i chciałbym się dowiedzieć czy to zamknie się w 10k?
Opublikowano

Łatwiej było by ocenić stan auta po jego zdjęciach. Gruntowny remont znaczy dla każdego co innego, ja przy E32 nie zmieściłem się w 50tys przy gruntownym...

E36 jest jednak autem bardzo prostym, części są dostępne, nie ma skomplikowanej technologii. No i ważne pytanie, ile sam będziesz przy tym robić? Bo wg mnie, jeśli samemu ruszysz temat i wydasz 10tys tylko na części, to brzmi jakoś. Ale na remont z robocizną to mało. Pamiętaj tylko, że 318is to bardzo pożądany model, szczególnie na rajdy, bo jest szybszy/lżejszy niż 320i, a nadal mieści się w kategorii do dwóch litrów.

Opublikowano
Raczej żadnej z tych rzeczy samemu nie będę robił. Co do zawieszenia, to nowe przód i tył, do tego chciałbym cały komplet tulei poliuretanowych. Hamulce - klocki i tarcze, żeby były podobne do seryjnych. To ile mniej więcej na takie coś szykować?