Skocz do zawartości

Bicie na kierownicy na nierownej drodze przy malej predkosci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich i zwracam sie z prosba o pomoc tymbardziej ze mieszkam na obczyznie.

Problem polega na tym ze przy malej predkosci jak wpadne na nierownosci i naciskam pedal hamulca czuje na kierownicy bicie jak z karabinu maszynowego. Co to moze byc??? Prosze o jakies wstepne podpowiedzi.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Na moje oko włącza Ci się ABS

Może oznaczać to , że nie trzymają Ci amortyzatory i są zbyt rozedrgane albo wariuje czujnik ABS

Nie pali ci się czasem lampka z ABS ?

Pozdro

Mario

Opublikowano

miałem kiedyś to samo w E36, wymieniłem w ASO wszystko co wiązało się z przednim zawieszeniem na oryginalnych częściach - co ciekawe bicie kierownicy nie ustąpiło. W ASO stwierdzili że niczego nie czują ale to normalka.

Ostatecznie dzięki pomocy osobnika o nicku Robertbmw ustaliłem że jest to nie zauważony przez nikogo przegub (kardan) element kolumny kierowniczej prowadzony w komorze silnikowej, niedaleko od przegrody czołowej. Przy porządnym szarpnięciu był niezły luz, lepiej wymienić bo podobnież może się urwać w ekstremalnej sytuacji (nie potwierdzone), są 2 wersje tego kardanu, ze strefą zgniotu i bez. Urywają się te ze strefą bo są nacinane czy cuś :)

W każdym razie przez 2 tyg. ASO nie potrafiło znaleźć przyczyny co Robert zrobił w 5 min :)

pozdr.

Yaro

P.s. Z terkotaniem ABS identyczna sprawa jak u Ciebie - podejrzewałem amorki i to było to, ABS wariował bo były bardzo mocno zużyte