Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem jak w temacie. Na zimnym silniku zarówno światła wstecznego jak i czujniki cofania działają prawidłowo. Po rozgrzaniu - jakies 15 minut jazdy - nie działa ani światło ani czujniki. Początkowo myślałem, że może wiązka kabli w peszlu jest gdzieś złamana, ale wszystko wyglądało OK, a po pewnym czasie stwierdziłem że usterka występuje tylko na ciepłym silniku. Jedyne co mi przychodzi na myśl to czujnik światła wstecznego na skrzyni. Co myślicie?

Opublikowano

Update:

W Inpie mam błąd FRM: 9CB3 i 9CB4.

Nie powinno to mieć teoretycznie związku z czujnikiem światła wstecznego na skrzyni bo wystarczy 15 minut na samym zapłonie, bez uruchamiania silnika i już nie włączają się swiatła cofania ani czujniki. Zarówki wymieniłem. Już mi się skończyły pomysły...

Opublikowano

Sam sobie odpowiadam ale mam kolejne informacje, może akurat ktoś się z czymś podobnym spotkał.

Od momentu, gdy światła wstecznego przestają działac mam też zbyt małe napięcie na klapie bagażnika na światłach dziennych - około 8,9V. Podświetlenie tablicy na przykład 12V, tylko z tą wiązką ze światłami coś nie gra. Sprawdzałem przy peszlu, też napięcie 8~9 V na tych światłach, więc kable w tym miejscu OK. Co moze być więc powodem? Zepsuty moduł?