Skocz do zawartości

E46 Coupe [320Ci-->328Ci) 1999 Swap dyfra i skrzyni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, po wyrzuceniu zaniedbanego silnika 2.0 i wstawieniu dość zdrowego 2.8 i doprowadzeniu go do porządku, przyszedł czas na dalsze poprawianie.

Otóż całość śmiga spięte nadal z skrzynią od 2.0 i dyfrem od 2.0. Skrzynia chrobocze, ewidetnie synchronizator 3ciego i 2giego biegu ma już dość, w dodatku przy prędkościach >50 słychać dziwny dźwięk z tyłu - tak jakby ktoś łyżką o wnętrze garnka pocierał. Podejrzewam dyfer... zresztą dyfer zgodnie z historią samochodu jest już drugim dyfrem który w nim jeździ. Tak czy inaczej chętnie bym się przesiadł na zestaw z 330i czyli skrzynia 6b + 2.93 dyfer.

No i teraz konkret - co potrzebuję do takiej przesiadki? Czy zestaw skrzynia, wał, dyfer, sanki i półosie będzie pasował czy raczej trzeba wywalić cały tył?

Aha no i jeszcze co ze sprzęgłem, bo poprzednie sprzęgło było oryginalne, 19sto letnie wyleciało przy swapie, więc trzeba było wstawić nowe i troche mi go szkoda wywalać.

Opublikowano
Hmm troche sporo tego, a szkoda mi części bo mam nowe sprzęgło, zregenerowane zaciski tył i nowe tarcze, więc przy wyrzuceniu całości jestem już koło 3.000 w błoto. Jest jakiś inny sposób jak poprawić stan obecny bez aż tak dramatycznych przeróbek? Rozważałem też dyfer bodajże 3.05 z 2,5 litrowego, może jakby go spiąć ze skrzynią 5b tylko nowszą niż obecna to dałoby się obejść aż tak duże wymiany?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dobra podbijam, bo wątek umiera.

Podpytałem kilka osób i mówią że dyfer 3.07 powinien podejść bez wymiany czegokolwiek, tylko sam dyfer, ewentualnie przełożyć koła zębate z 3.07 do obudowy mojego.

Co sądzicie?