Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja skrzynka 4HP22 czasem "zapomina" przejść na Neutral.

Przesuwam selektor z D na N, wyświetlacz w zestawie wskaźników pokazuje, że wybrałem tryb N, ale automat nadal "ciągnie" :!:

Dopiero po przejściu przez wsteczny bieg (N-R-N) włącza Neutral.

Przytrafia się to okazjonalnie. Najwyżej raz na kilkanaście włączeń N.

Znalazłem przyczynę i uspokajam. :mrgreen:

Nie jest to żaden defekt spowodowany złym serwisem, zmęczeniem skrzyni. To tylko drobna wrodzona wada fabryczna wczesnych serii automatów ZF 4HP22.

Oto źródło mojej wiedzy:

http://www.bmwhow2.com/techarticles/4hp22service/autotransservice.html

Dla nie kumających angielskiego...

Ta "skleroza" skrzyni nie jest szkodliwa.

Może spowodować spalenie wewnętrznego sprzęgła A, odpowiadającego za ruszanie tylko gdy kierowca nie zauważy, że skrzynia nie przełączyła na Neutral i - przy zaciągniętym hamulcu ręcznym - pozostawi samochód na dłuższy czas z pracującym silnikiem, lub nie daj Boże zacznie dodawać gazu (np. podczas badania toksyczności spalin).

(Podobny skutek daje okrutne turque braking, czyli "piłowanie" automatu metodą jednoczesnego trzymania na hamulcu i dodawania gazu, dla uzyskania "odlotowego" startu).

Spalenie sprzęgła A "uziemia" skrzynię, samochód nie ruszy.

Od 1986 r. skrzynie 4HP22 są poprawione, wolne od wady.

Wada znika przy okazji gruntownego remontu skrzyni, dzięki zastąpieniu zużytych elementów częściami z typowych zestawów naprawczych ZF.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
No i co w związku z tym :?: Reperujesz :?:

Moim zdaniem nie sensu jej tykać.

Po za momentami sklerozy, działa bez zarzutu.

Chyba, że częstotliwość "zapominania się" wzrośnie.

To jest tylko wątek informacyjny. :8) :8)

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).