Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Mam pytanie odnośnie dźwięku z okolic silnika przy odpuszczaniu gazu.

Od czasu do czasu pojawia się inny dźwięk silnika, mam na myśli to piszczenie , które występuje zaraz po nagłym zdjęciu nogi z gazu - udostępniam na nagranym przeze mnie filmiku.

Również w tym samym momencie, gdy pojawia się to "piszczenie, gwizdanie" , znacząco zmienia się dzwięk wydechu podczas przyspieszania.

Robi się taki zdecydowanie bardziej agresywny, rasowy. Nie ukrywam, że akurat ten zmodyfikowany dzwięk wydechu bardzo mi pasuje i mogę powiedzieć, że jest podobny, gdy zastosowany jest układ beztłumikowy - straight pipe.

Pytanie:

1.Czy dzwięk ten (dokładnie 6 sekunda na filmiku) wydobywa się z zaworu upustowego turbo? Czy diesle mają taki zawór nie mając przepustnicy?

W silniku benzynowym to rozumiem, bo zamykana jest przepustnica i cisnienie z turbo musi ujść.

2. Czy jest to objaw jakiegoś uszkodzenia, które wymaga naprawy?

3. Dlaczego pojawia się to raz na jakiś czas?

4. Może jest to objaw zacinających się łopatek zmiennej geometrii turbo? I turbo przeładowuje ciśnieniem, przez to występuje piszczenie i agresywny dźwięk z tłumika?

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś podzielił się swoją opinią, no i czy ktokolwiek miał z czymś takim do czynienia.

Mój silnik to M57 3.0d 197 koni mechanicznych.

Poniżej załączam link do filmu w serwisie youtube.

Pozdrawiam

Piotr.

Opublikowano
Całkiem normalny dźwięk turbo. A ten konkretny dźwięk nazywa sie turbo surge. Występuje wtedy gdy turbo podaje wiecej powietrza niz silnik jest w stanie przyjąć (tak prostym jezykiem mówiąc). Niczym sie nie przejmuj.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano

WItam,

Bardzo dziękuję za udzielenie odpowiedzi.

Szkoda , że ten dźwięk pojawia się czasami. Bo zdecydowanie mi się to podoba.

Ale zastanawia mnie kwestia dlaczego gdy pojawia się ten dźwięk, średnio raz na kilka dni, wydech podczas przyspieszania staje się głośniejszy...

Dziś jeździłem i nie miałem tego dźwięku, również wydech był cichy.

Piotr.

Opublikowano
Nie jestem pewien ale być może słyszysz większe surge podczas wypalania DPFu.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano

I tu jest problem, gdyż poprzedni właściciel wyciął DPF oraz KAT. Co ja uważam za najgorszą rzecz. Bo jak mnie zatrzyma policja to leżę. Albo przeglądu nie przejdę.

Ale chyba nie jest wyprogramowany, gdyż gdy podłącze się poprzez interfejs diagnostyczny to wychodzi na telefonie w programie błąd określający, że jest za niskie cisnienie za turbo.