Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Planuję kupić E30 z 88 r z silnikiem 2.0

Czy ma rozrząd na łańcuchu czy na pasku

Ile może kosztować wymiana i po czym ( jak ) stwierdzić czy był wymieniany :?:

Co ile km standartowo wymienia się rozrząd w tym modelu?

Mam ograniczone zaufanie do sprzedającego a auto wcześniej jeździło za granicą :doh:

Pozdro

MarioBigRed :D

Opublikowano

Z zakupem dobry pomysł, bo 320 jest chyba więcej od 325i (przynajmniej w dobrym stanie w ogłoszeniach), z tym tylko, że jako drugi samochód 325i dałoby więcej radochy.

Silnik ten - m20b20 - ma pasek rozrządu. wymiana kosztuje w Polsce 130-200 zł, w zależności od miejsca. Oczywiście to cena robocizny, do tego dochodzi sam pasek i rolka napinacza (razem jakieś 150 zł). Dobrze jest też przy okazji zmienić chociaż pasek klinowy (15zł najtańszy), można także płyn w chłodnicy, bo to się rozbiera dla lepszego dostępu. Ja ustawiam wtedy też zawory, bo raz że to już za jednym podejściem, a dwa że silnik jest zimny.

Wymianę taką przeprowadza się co 40 tyś km, lub chyba co 4 lata. co prawda są ludzie robiący to co 60 tyś, tak jak pierwszą wymianę od nowości kiedy jeszcze rolki nie są wytarte, ale to ich ryzyko. Jak poznać czy był wymieniany? bez rozbierania za bardzo się nie pozna - można sugerować się tym że widać że pewne elementy było odkręcane, ale to nie daje pewności. Po rozebraniu też za bardzo nie pozna się, może być tylko widać, że pasek jest popękany i staro wygląda, a tak ma nie być (wskazuje to na konieczność wymiany).

To że samochód jeździł po Niemczech, niczego nie gwarantuje. Licznik mógł zosać cofnięty i wtedy nie wiadomo kiedy było wymieniane. Lepiej wymienić od razu po zakupie. Pasek do wymiany jednak nie dyskwalifikuje przecież auta.

PS: Jeśli wolno być wścibskim: przesiadka na mniejszy czy auto rekreacyjne?

udanych zakupów, pozdrawiam

Opublikowano
Ja wymienialme pare dni temu rozrząd z mojej e30 320i , rolka :Ruville Pasek wzmocniony firmy Gates i za to na allegro zapłaciłem 95zł + 6zł przesyłka, jesli chcesz mogę ci podac login tego allegrowicza czały czas ma takie komplety, sama wymiena u mnie w Karczewie 30km od Wawy kosztuje 150zł. :D