Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć probowałem troche szukać ale tematu ale bez konkretów.

Bmw f36 xdrive 2.0D automat. Jakiś czas temu miałem problem z szarpaniem podczas jazdy szczególnie podczas gwałtownego przyspieszania ze zmiana pasa (wyprzedzanie).

Przerobiłem temat nowych opon (akurat byly nowe) i ciśnienia w nich. Wymieniłem olej w skrzynce napędu 4x4 + kalibracja, w warsztacie powiedzieli że rzeczywiscie bylo niby rozkalibrowane. No i powiedzmy sobie temat przycichł. Czasem sie zdarzało ale no nie az tak mocno. Teraz temat wrócił jak po zimie zmieniłem koła. napompowali troche za mocno opony i zapomnialem sprawdzić no i troche znowu poszarpało. I teraz skorygowałem na prawidłowe ciśnienia i poobserwuje jeszcze.

Natomiast pojawił się inny problem i nie wiem czy to w jakis sposób jest powiązane. Podczas przłączania z D na R jest wyraźne stukniecie z okolicy prawego tylnego koła z lekkim bujnięciem. Nie ma tego z kolei przy odwrotnym przełączeniu z R na D. Ktoś coś wie co to może być? Tak jakby metaliczny dźwięk. Dodam, że jakieś 10 tyś km temu wymieniałem klocki i tarcze.Pozdrawiam

Opublikowano

Mały update:

Mialem jechac do warsztatu dzisiaj po pracy zeby to zweryfikowac. Nie dojechałem. Po drode strzeliło i straciłem caly naped. Takze reszta trasy na lawecie. Dam znać co wyszlo.

Opublikowano

Dzisiaj odebrałem samochód. Okazuje się ze poszedł ten element.

https://autoczescigabrys.pl/sklep/bmw/flansza-kolnierz-walu-skrzynia-rozdzielcza-reduktor-atc35l-bmw-seria-1-2-3-4-5-6-7-x1-e84-xdrive/

Wszystkie ząbki w środku były zjechane do zera prawie.

wiec jest szansa ze tematy szarpania i to były powiązane. Jeszcze nie zdążyłem przetestować czy szarpanie przy wyprzedzaniu itd zniknęło ale dam znać.

• 2 lata później...
Opublikowano
Cześć - odświeżam wątek bo mam identyczny problem - jak się udało z naprawą? To faktycznie była ta część, którą widać w linku? Jak kosztowo wyszło? Po wymianie tego elementu problem z głowy?