Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Jestem nowym użytkownikiem BMW i mam kilka pytań.

Zakupiłem BMW 525d e61 2005 rok 177 km.

Samochód prowadzi się znakomicie lecz spalanie w trasie na 600km (100 landy, 500 autostrady) wynosi około 8,5 litra przy średniej prędkości 150-170 km/h. To nie jest dużo jak na ten samochód zdaje sobie sprawę.

Po miesiącu czasu pojechałem na wstawienie chip’a i wyszło ze 176km (jeden uciekł przez te lata) na 228 km i 415 moment obrotowy z 320.

Samochód miał palić „10% mniej” jak czytałem na internecie opinie ludzi. U mnie spalanie nie zmniejszyło się w ogóle.

Doszły mnie skuchy o jakimś programie xhp flash, kosztuje on 1000 zł i co on wspomaga w skrzyni?

Czy jest możliwość, aby bmw zmieniało biegi przy np 2000 obrotach zamiast 3000? A kiedy chciałbym żeby szła jak teraz, to wystarczyłoby po prostu depnąć w podłogę?

Bardzo bym prosił o odpowiedź.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam serdecznie.

Jestem nowym użytkownikiem BMW i mam kilka pytań.

Zakupiłem BMW 525d e61 2005 rok 177 km.

Samochód prowadzi się znakomicie lecz spalanie w trasie na 600km (100 landy, 500 autostrady) wynosi około 8,5 litra przy średniej prędkości 150-170 km/h. To nie jest dużo jak na ten samochód zdaje sobie sprawę.

Po miesiącu czasu pojechałem na wstawienie chip’a i wyszło ze 176km (jeden uciekł przez te lata) na 228 km i 415 moment obrotowy z 320.

Samochód miał palić „10% mniej” jak czytałem na internecie opinie ludzi. U mnie spalanie nie zmniejszyło się w ogóle.

Doszły mnie skuchy o jakimś programie xhp flash, kosztuje on 1000 zł i co on wspomaga w skrzyni?

Czy jest możliwość, aby bmw zmieniało biegi przy np 2000 obrotach zamiast 3000? A kiedy chciałbym żeby szła jak teraz, to wystarczyłoby po prostu depnąć w podłogę?

Bardzo bym prosił o odpowiedź.

Pozdrawiam

Niestety wiedza która posiadasz jest typowym internetowym bełkotem.

176km zamiast 177 to nie tyle że jakiś koń uciekł, tylko błąd pomiarowy.

Aż nie chce się wierzyć w ten wynik 176km bo z reguły wypluwa znacznie mniej np. 165-172km

No ale.

320nm w 525d ? One nie miały więcej?

Jeśli 320nm to jak 176km.... coś nie tak jest.

Samochód miał palić 10% MNIEJ?! dlaczego? Przecież tuner zwiększył Ci dawkę paliwa, więc układ wtryskowy dostarcza więcej paliwa po modyfikacji - JAK samochód ma palić mniej ?

Jak ma palić mniej, musisz zmienić styl jazdy.

Jeśłi chodzi o zmiany biegów...

Przy 3000 obrotów zmienia Ci biegi?

2 wrzuca przy 35, zaś 3 przy około 70 ?

Nie chce mi się w to wierzyc. Może jest problem ze skrzynią jeśli tak rzeczywiście jest.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

tak więc jakim cudem ludzie piszą, że mają spalanie 7 litrów na trasie?

najwidoczniej chodzi im chyba o jazde 90km/h

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
tak więc jakim cudem ludzie piszą, że mają spalanie 7 litrów na trasie?

najwidoczniej chodzi im chyba o jazde 90km/h

Odpowiem tak.

Nie ludzie, a polacy.

To nie passat 1.9tdi 90km